Split dobiva novi prostor za beskućnike

Foto: Vojko Bašić/Cropix

SPLITSKI beskućnici dobit će nove prostore. Oko 700 četvornih metara prostora u kojem se nekada nalazio Centar za socijalnu skrb grada Splita, a koje je u vlasništvu resornog ministarstva i agencije Audio doći će uskoro u ruke Grada. Potvrdila je to dana ministrica socijalne politike i mladih Milankom Opačić.

"Dogovor je da Ministarstvo socijalne skrbi i Audio zajednički prenesu pravo upravljanja i korištenje prostora na Grad Split. To više neće biti Centar za beskućnike, nego će to biti prihvatilište za odrasle osobe u kojem će biti više vrsta odraslih osoba koje trebaju našu pomoć. Prvenstveno su to beskućnici, ali imamo još nekoliko kategorija odraslih osoba koje također trebamo zbrinuti i smjestiti u adekvatni prostor", istaknuo je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.

Udruga Most, koja je i pokrenula ovu inicijativu za vrijeme prethodne gradske vlasti, morat će se preko natječaja boriti da s ovim prostorom i upravlja. "Raspisat ćemo natječaj za one koji se žele baviti s tim. Uvjeti će biti jasni i jasno definirani. Nadam se da će se odazvati oni koji su do sada to radili. Mi ćemo njih posebno kontaktirati. Oni su to zaslužili jer su pokazali veliku humanost i imaginaciju. Međutim, moramo raspisati natječaj i to uskoro, čim definiramo dokumentaciju s Ministarstvom i Audijem", kaže Baldasar.

Ministrica Opačić tijekom svog današnjeg posjeta Splitu održala je sastanak sa djelatnicima Centra za socijalnu skrb kako bi ih upoznala sa reformama koje su u tijeku. Opačić je potvrdila da je revizijom već ukinuto pravo na socijalnu pomoć za 4.700 korisnika, te da se šest vrsta pomoći objedinjava u samo jednu.

"Na taj način ćemo sasvim sigurno bolje moći kontrolirati tko nam dobiva socijalnu naknadu i očekujem da ćemo u simulacijama, koje ćemo vrlo brzo moći predstaviti hrvatskoj javnosti, moći reći da ćemo malo pravednije rasporediti ta sredstva. Htjela bih podsjetiti da su samci osobe koje žive od 600 kuna. Oni nemaju nikakvu kumulaciju sredstava za razliku od višebrojnih obitelji koje mogu i do nekoliko tisuća kuna kumulirati pomoći što iz lokalne uprave, što iz države", rekla je Opačić.

Ministrica je i najavila malu preraspodjelu po kojoj će samci koji su socijalni slučajevi ipak moći dobiti više od trenutno maksimalnih 600 kuna godišnje. Opačić je najavila i da socijalnim radnicima ovih dana stiže i 60 novih automobila, pa će im biti lakše raditi svoj posao.

Pročitajte više