Splitski HNK bez intendanta: Dinko Bogdanić nije dobio dovoljno glasova

Screenshot: HRT

NA BURNOJ sjednici splitskoga Gradskog vijeća Tonći Bilić dosadašnji intendant Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Splita razriješen je te dužnosti, a predloženi v.d. Dinko Bogdanić nije izabran jer, kako su naveli pojedini vijećnici, ne ispunjava uvjete potrebne stručne spreme.

Također nije prošao ni Ivo Perkušić koji je bio predložen za ravnatelja Gradskog kazališta mladih, jer nije ispunio uvjet za pet godina radnog staža.

O razrješenju dosadašnjeg intendanta splitskog HNK-a Tonća Bilića donesena je jednoglasna odluka za koju je glasao 31 vijećnik, koliko je bilo nazočno sjednici Gradskog vijeća. Bilić je razriješen na vlastiti zahtjev zbog smanjenja budžeta HNK-a.

Gradski su se vijećnici poprilično zadržali na točci dnevnog reda o imenovanju v.d. intendanta HNK Split, žustro raspravljajući više od dva sata, te na kraju nije prošao prijedlog da se v.d. intendantom imenuje Dinko Bogdanić.

Njega je predložilo Kazališno vijeće na čelu s Inge Tomić Koludrović usprkos tomu što nema visoku stručnu spremu, na što su ukazali neki od vijećnika.

"Ne znamo je li pohađao školu"

Hrvoje Marušić iz HDZ-a je upitao zbog čega da se imenuje kandidat koji nema osnovne uvjete. "Mi iz njegovog životopisa uopće ne znamo je li pohađao školu", ustvrdio je.

Njegova stranačka kolegica i gradska vijećnica Ljubica Vrdoljak je upitala koju je srednju školu Bogdanić završio, dodavši kako po informacijama koje ima, taj kandidat nema redovitu srednju školu.


Dinko Bogdanić dobio je potporu 16 splitskih vijećnika, 12 ih je bilo protiv, a šest suzdržanih, što je bilo nedovoljno za prolazak.

Nova ravnateljica Gradskog kazališta lutaka je Marija Tudor koja je jednoglasno izabrana.

Nije prošao ni prijedlog za imenovanje ravnatelja splitskog Gradskog kazališta mladih. U ovom slučaju je Kazališno vijeće za ravnatelja predložilo Ivu Perkušića, no njemu je nedostajalo pet godina radnog staža.

Vijećnici prihvatili još deset točaka dnevnog reda

"Kazališno vijeće je radilo neregularno, glumački ansambl neprimjereno i nedopustivo navijao za Perkušića, a pri tome su čak dva člana Kazališnog vijeća dio tog istog ansambla. To je nečuveno za tijelo koje treba svim kandidatima jamčiti iste šanse. Prođe li Perkušić kao ravnatelj podnijet ću ustavnu tužbu u nastojanju da se Gradskom vijeću vrati minimum dostojanstva", kazala je vijećnica grupe birača Ivana Grubišića, Maja Dvornik, a s njom se složio i Jure Šundov (HGS).

Uslijedila je žestoka rasprava među vijećnicima, potom kratka pauza radi dogovora da bi na povratku u vijećnicu predlagateljica i predsjednica Kazališnog vijeća Gradskog kazališta mladih Ana Gruica povukla prijedlog o imenovanju Ive Perkušića za ravnatelja tog kazališta.

U nastavku su vijećnici prihvatili još deset točaka dnevnog reda, te je 12. sjednica Gradskog vijeća, a koja je započela 11. lipnja, te prekinuta zbog obimnih točaka dnevnog reda, danas konačno i završena.

Oko 14 sati vijećnici nastavljaju s radom jer ih čeka tematska sjednica o predstečajnoj nagodbi Košarkaškog kluba Split.

 

Pročitajte više