Splitski sud prihvatio jamstvo: Andrija Drašković na slobodi za 100 tisuća eura

Screenshot: Youtube

SPLITSKI Županijski sud potvrdio je rješenje suca istrage i odbio žalbe tužiteljstva i obrane na odluku po kojoj kontroverzni srpski biznismen Andrija Drašković na slobodi može čekati izručenje u Belgiju uz jamstvo od 100 tisuća eura.

Drašković je uhićen prošlog tjedna u splitskoj zračnoj luci, i to po europskom uhidbenom nalogu iz Belgije. Draškovića, naime, traže zbog sumnje da je umiješan u organizaciju likvidacije albanskog emigranta Nasera Hadrija, koji je likvidiran u središtu Brisela u veljači 1990. godine.

Belgija rješava jedno od posljednjih ubojstava UDBA-e

Radi se, navodno, o jednom od posljednjih ubojstava koje je realizirala UDBA, odnosno, SDB. Drašković se pojavio i kao svjedok na suđenju Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću u Njemačkoj, a koncem 2013. godine pušten je sa izdržavanja kazne za ubojstvo Zorana Plećića u Beogradu.

Dosad su se u vezu sa ubojstvom Nasera Hadrija dovodili Andrija Lakonić, Veselin Vukotić i Darko Ašanin, dok se Drašković nije spominjao.  Lakonić je ubijen nepunih mjesec dana nakon likvidacije Hadrija, i to nakon svađe s Vukotićem i Ašaninom, koji je ubijen 1998. godine u svom kafiću Koloseum na beogradskom Dedinju.

Drašković na slobodi čim položi 100 tisuća eura

Branitelj Vinko Gulišija žalio se na odluku suca istrage smatrajući da uopće nema potrebe da se Draškoviću određuju pritvor i jamčevina. Upozorio je da je nalog raspisan zbog disciplinskog pritvora jer se Drašković nije odazivao sudskim pozivima.

Tužilaštvo se, pak, žalilo jer smatraju da jamčevini nema mjesta te Drašković mora čekati izručenje u zatvoru. Istaknuli su kako je likvidan predsjednik organizacije za borbu za ljudska prava.

Izvanraspravno vijeće splitskog Županijskog suda zaključilo je da nema potrebe da Drašković čami u pritvoru te da na slobodi može čekati izručenje, čim položi 100 tisuća eura. Do izručenja bi navodno trebalo doći u roku od desetak dana.

Pročitajte više