Sprejem išarana dvojezična ploča u Puli

Foto: Hina

ISTARSKA policija izvijestila je kako je jučer oko 0.45 sati, policijski službenik uočio oštećenje na kamenoj ploči s dvojezičnim natpisom postavljenoj na zgradi Vijeća srpske nacionalne manjine u Maksimilijanovoj ulici u Puli.

Obavljenim očevidom utvrđeno je da je zasad nepoznati počinitelj na ploči sprejem išarao natpis na ćirilici.

Flego: Ovakvi slučajevi vandalizama ne pridonose dijalogu

Istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić i pulski SDP danas su oštro osudili šaranje ploče s ćiriličnim natpisom na zgradi Vijeća srpske nacionalne manjine u Puli.

Ploča s ćiriličnim natpisom išarana je sprejom između 17 sati 6. siječnja i 40 minuta poslije ponoći 7. siječnja, a pulska policija traga za počiniteljem. To je prvi takav izgred u Istri.

Istarski župan Valter Flego u priopćenju ističe kako smatra da je riječ o izoliranom činu pojedinca te traži od policije da poduzme sve mjere potrebne za pronalazak počinitelja.

“Prava i sigurnost svih građana, i nepovredivost vlasništva trebaju biti naši prioriteti. Istarska županija postigla je značajan standard u zaštiti ljudskih prava i građanskih sloboda, u prvom redu u zaštiti prava nacionalnih manjina, ali moramo nastaviti i dalje unaprjeđivati demokratski razvoj. Ovakvi slučajevi vandalizama ne pridonose dijalogu nego spadaju u kategoriju neprihvatljivog ponašanja, osobito na način i u vrijeme Badnje večeri, na blagdan pravoslavnog Božića", naveo je istarski župan.


Pulski gradonačelnik Miletić kazao je kako nemili događaj zaslužuje najoštriju osudu te kao gradonačelnik, ali i osobno, izražava žaljenje što se takvo nešto dogodilo u multietničnoj i tolerantnoj Puli.

„Pula je grad koji njeguje suživot, međusobno razumijevanje i različitost, a ovakvi izdvojeni slučajevi govore nam da se još više svi zajedno moramo potruditi u cilju stvaranja tolerantnog i modernog društva. Duboko vjerujem da je ovaj vandalski čin izdvojen slučaj koji neće naići na plodno tlo, a od nadležnih institucija očekujem da će u kratkom roku pronaći krivce i primjereno ih sankcionirati", kazao je Miletić.

I SDP grada Pule je osudio šaranje ploče na ćirilici na zgradi Vijeća srpske nacionalne manjine te je prozvao "neodgovorne pojedince" da se suzdrže od takvih nepromišljenih „poteza“ u budućnosti.

„Pula i Istra su oduvijek poštivali i prihvaćali svakoga bez obzira na njegovu etničku pripadnost ili vjeru te još jednom na nedavnom referendumu iskazali da žele Istru bez podjela i bez diskriminacije. Vjerujemo i da je Deklaracija o osudi svih oblika diskriminacije koju je na inicijativu SDP-a usvojila županijska Skupština, učvrstila stajališta o nužnosti ljudske tolerancije te je Skupština Istarske županije tom deklaracijom jasno rekla NE ovoj prikrivenoj homofobiji“, rekao je Danijel Ferić, predsjednik pulskog SDP-a.

Pročitajte više