Spriječena katastrofa u nuklearki Penly, stručnjaci upozoravaju: Europi bi se mogla dogoditi Fukushima!

FRANCUSKE vlasti objavile su jutros da je zaustavljeno curenje na spoju rashladnog sustava u reaktoru nuklearne centrale u Penlyju, na zapadu Francuske. Incident nije poremetio hlađenje reaktora, ističe se u priopćenju.

Reaktor se jučer automatski zaustavio nakon što su u njemu izbila dva manja požara. Iako je Služba za nuklearnu sigurnost privremeno svrstala incident u kategoriju najmanje važnosti, raste bojazan da bi moglo doći do novih nepravilnosti u radu reaktora.

Na opasnost upozorena i Hrvatska

Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost dobio je putem ECURIE sustava za ranu razmjenu informacija u slučaju radiološke opasnosti obavijest o požaru u nuklearnoj elektrani Penly u Francuskoj. Požar je započeo jučer oko 12:00 sati u zgradi reaktora broj 2.

Reaktor se automatski ugasio. Požar je u potpunosti ugašen. Prilikom nesreće došlo je do curenja radioaktivnih materijala u primarni vodeni sustav reaktora iznadnormalnih vrijednosti. Hitno su poduzete predviđene mjere koje su smanjile tlak i temperaturu vode u primarnom sustavu što je smanjilo ispuštanje radioaktivnosti unutar reaktora napredviđene dopuštene vrijednosti. Voda s povišenim sadržajem radionuklida uspješno je prikupljena u za to predviđene sustave.

Radi predostrožnosti u nuklearnoj elektrani se još uvijek nalazi na snazi specijalni režim rada predviđen za posebne situacije. Francuska uprava za nuklearnu sigurnost (Autorité
de Sûreté Nucleaire, ASN) aktivirala je centre za slučaj izvanrednog događaja u okolini NE Penly kako bi analizirali trenutačno stanje i pratili razvoj situacije. Izvješća potvrđuju da trenutačno stanje ne zahtijeva poduzimanje bilo kakvih mjera u području oko NE Penly ili šire. Na okoliš nema utjecaja i ASN je privremeno klasificirala ovaj izvanredni događaj kao nepravilnost u radu.

Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost prati stanje i o svakoj promjeni javnost će biti pravovremeno obaviještena.

Reaktori zastarjeli, katastrofa neupitna?

Istraživanje stručnjaka za nuklearnu energiju, provedeno prije nekoliko dana, pokazalo je da je više od 80 posto svjetskih nuklearnih elektrana zastarjelo, odnosno u pogonu je već više od 20 godina. Kao i sve drugo, tako i nuklearke imaju svoj životni vijek, upozoravaju stručnjaci, a većina svjetskih već su odavno trebale biti "zakopane".

Prošla je godina dana od katastrofe u Fukushimi, a incidenti, poput ovog u Francuskoj, sve su učestaliji i ukazuju na ozbiljan problem. Stručnjaci se slažu, nuklearne elektrane starije od 20 godina treba zatvoriti. Najveći problem je u tome što gotovo cijeli svijet električnu energiju crpi upravo iz opasnih nuklearki. Ipak, između ekološke katastrofe i nedostatka električne energije, svjetske vlasti najčešće, nažalost, biraju ovo prvo.

Pročitajte više