Sramotna reakcija pravobraniteljice: Najmlađi informatički prvaci i dalje bez priznanja

Foto: ZRS

VEĆ SMO pisali o malenim informatičarima koji su na državnim natjecanjima ostvarili najbolje rezultate među svojim vršnjacima te ostali bez nagrade i priznanja. Stvari se otada uopće nisu pomakle, ali smo u međuvremenu dobili na uvid prepisku između zakinutih mališana i njihovih roditelja s pravobraniteljicom za djecu Milom Jelavić iz koje je razvidno da ili nije pažljivo pročitala upućena joj pisma ili štiti MZOS i Hrvatsku agenciju za odgoj i obrazovanje koja je u ovom slučaju napravila niz propusta te usred godine promijenila pravila natjecanja kako bi opravdala ranije pogreške. Starija verzija pravila uklonjena je s internetskih stranica. Hrvatski obrazovni sustav tako, umjesto da ih nagrađuje i motivira za značajne uspjehe, učenike obeshrabruje već u nižim razredima osnovne škole.

Tako mladi i pametni, a već doživljaju nepravdu

> Premali da bi bili pametni? Kako Hrvatska šikanira najmlađe informatičke genijalce

Dorijan Lendvaj iz Popovače najmlađe je dijete koje je ostvarilo vrlo zapažene rezultate na natjecanjima iz informatike. Mališanu je, nakon što je na državnom natjecanju 2012. godine ostvario najbolji rezultat u svom uzrastu (drugi razred) zabranjeno natjecati se jer je - premlad. Dorijan sada ide u četvrti razred, a iako je bio najbolji drugašić na natjecanju iz informatike, natjecanje mu je prošle i ove godine zabranjeno. Zbog pogrešnog evidentiranja rezultata oštećen je i Ivan Jambrešić koji je sada ide u peti razred. Prošle se godine nije mogao natjecati, iako je 2012. bio najbolji trećaš u državi.

Njegov otac Vlado Lendvaj nam je još u ožujku prepričao događaj iz 2012. godine. "Dorijan je bio najbolji drugašić na natjecanju, ali je stavljen u nepostojeći razred nazvan "do petog razreda", tako da je nepropisno evidentiran kao peti. Ljestvice se na državnim natjecanjima po propozicijama Hrvatske agencije za odgoj i obrazovanje rade po razredima. Primjerice, u srednjim školama učenici prvog i drugog razreda rješavaju iste zadatke, ali postoji rang-lista za prvi i rang-lista za drugi razred. Isto je i s trećim i četvrtim", ispričao je tada te dodao da se radilo o propustu čitanja pravila objavljenih na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje, koja su u međuvremenu uklonjena sa stranica, a objavljena su nova. Isto se dogodilo i nešto starijem Dominiku Fistriću koji sada ide u sedmi razred.


Pogriješili su i, kako bi sakrili pogrešku, zakinuli nadarenu djecu

Nakon što je skupina mentora i roditelja zamolila Agenciju i Ministarstvo da reagira na nepravilnosti, uslijedila je šokantna reakcija - jednostavno su izmijenili propozicije tako da se zabrani natjecanje učenicima do petog razreda. Tako su iz Agencije, nakon što su shvatili da su pogriješili u čitanju pravila, jednostavno odlučili pomesti sve pod tepih, djeci ne dati zaslužene nagrade te im - zabraniti natjecanje pod izlikom da je prestresno za djecu nižih razreda. Vlado Lendvaj britko je ranije komentirao takav potez rekavši da djeci mnogo stresnije učiti nešto što ih ne zanima nego se natjecati u onome u čemu su odlični i što im je razonoda u slobodno vrijeme.

Dominik Fistrić je uz znanje svoje majke poslao više pisama pravobraniteljci za djecu kako bi je obavijestio o nanesenoj mu nepravdi. Isto su učinili u zajedničkom pismu i njegova majka Nikolina Fistrić te otac Dorijana Lendvaja Vlado Lendvaj. Međutim, ubrzo je postalo očito da se pravobraniteljica nije osobito potrudila razumjeti njihovu problematiku pa su roditelji i, što je važnije, maleni genijalci, ostali razočarani njezinim odgovorom u kojemu je pogrešno protumačila i izvrnula izjave djece i roditelja.


Cijelo pismo pročitajte u galeriji

Dominik je pravobraniteljici napisao vrlo argumenitrano pismo u kojemu joj objašnjava cijelu problematiku te skreće pažnju na neistinite tvrdnje Agencije. "Znate, ja sam očekivao da ćete me zaštititi i da ćete obraniti moje pravo jer ste pravobraniteljica, a sve ovo vam je kao 2+2=4, i ako ja to sve mogu iščupati s interneta, možete i vi", objasnio joj je.

Roditelji i zakinuti genijalci su se obratili za pomoć i Zagrebačkom računalnom savezu kojega nas je tajnik Zdravko Škokić i kontaktirao vezano uz ovu problematiku te istaknuo kako se na zahtjev roditelja obratio i svim relevantnim saborskim odborima s ciljem da se ovaj predmet tematizira te potakne njegovo rješavanje u korist djece i roditelja te zakinutih izvanškolskih mentora.

"Zar je zaista prezahtjevno djecu razvrstati u odvojene tablice, za svaki razred zasebno, i zatim upisati broj bodova koji je svaki učenik osvojio na natjecanju?", pita se Škokić. Evo kako je trebala izgledati ljestvica 2012.:

"Ovakvo loptanje darovitom djecom i roditeljima nije prihvatljivo, obratit ćemo se međunarodnim institucijama"

"Ovakvo loptanje s darovitom djecom i roditeljima nije oblik ponašanja prihvatljiv za suvremenu Hrvatsku koja će uskoro postati punopravna članica EU. Dovoljno za ostavku ili smjenu, pa i za kaznenu prijavu." "Posebno vas molimo da na naš zahtjev predmetnu dokumentaciju koju ste prethodno sačinili nadopunite ovim dokumentima te uputite i u HHO (ili je u protivnom dostavite nama). Ujedno vas obavještavamo da smo pravobraniteljici za djecu uputili odgovor (privitak) u kojem ističemo da na nju više ne računamo te da ćemo o navedenom izvijestiti pučkog pravobranitelja, a osobito hitro HHO i medije te međunarodne institucije", piše u pismu koje su Vlado Lendvaj i Nikolina Fistrić poslali pravobraniteljici i ZRS-u, koje u cijelosti možete pročitati u galeriji.

Pravo pitanje, zašto pravobraniteljica pažljivo ne čita dokumente, postavio je Dominik Fistrić u drugom pismu koje joj je uputio.

Umjesto najboljeg interesa djeteta dogodilo se nešto sasvim suprotno


"Vama su iz Agencije napisali da su napravili po razredima. Kako nešto može biti po razredima ako u zaglavlju piše 'DO 5. RAZREDA', i ako su na ljestvici zajedno nabrljani različiti razredi.
Nadam se budete imali vremena i srca za nas i da bude netko ovo s razumijevanjem pročitao.
Da ste me odmah obranili, onda sad ne bi bili oštećeni i drugi učenici. A moji mlađi prijatelji Dorijan i Ivan (koji su prošle godine bili najbolji, a nisu upisani kao pobjednici) ne bi odjedanput, pred kraj polugodišta, saznali da su izbačeni s natjecanja dok ne upišu peti razred (promijenjen je pravilnik, umjesto PO RAZREDIMA, napisali su PO DOBNIM SKUPINAMA, i izbacili 'DO' pa je ostao samo peti razred tako da oni mlađi više ne mogu sudjelovati).

Dominik pravobraniteljici: Pišete o najboljem interesu djeteta, a dogodilo se suprotno

A vi ste mojoj mami napisali da 'najbolji interes djeteta mora imati prednost' tako da ima 'pravo da ostvari svoju darovitost i sposobnosti'. A dogodilo se nešto suprotno od toga", završio je svoje pismo pravobraniteljici Dominik Fistrić, tada učenik šestog razreda.

Usprkos dugotrajnoj ustrajnosti roditelja i tajnika ZRS-a Zdravka Škokića, pametni mališani nailaze na zatvorena vrata institucija koje manipuliraju informacijama kako bi prikrile vlastite pogreške te na uvredljivo besmislene odgovore pravobraniteljice koja se nije udostojala pažljivo pročitati njihove prigovore. Sljedeći koraci su obraćanje Hrvatskom helsinškom odboru, pučkom pravobranitelju i međunarodnim institucijama.

Nadamo se da će netko od njih izaći u susret nadarenim dječacima koji su doživjeli nepravdu zbog tuđih administrativnih pogrešaka učinjenih nakon završetka natjecanja, koje se mogu lako ispraviti, netko tko će imati sposobnost razumijevanja teksta na razini osnovne škole, što je potrebno da se shvate njihovi apeli.

 

Pročitajte više