Srbija: Izvoz kemijske industrije preko milijardu dolara, porast od 31 posto

Foto: scx.hu
 
KEMIJSKA indutrija Srbije u osam mjeseci ove godine značajno je povećala izvoz, a smanjila uvoz.

Izvoz vrijedan više od milijardu dolara, predstavlja rast od 31 posto, istaknuto je danas na sastanku Grupacije proizvođača kozmetičkih preparata i sredstava za pranje Privredne komore Srbije, javlja Tanjug.

Ta industrija je istovremeno ostvarila uvoz u vrijednosti od 1,94 milijarde dolara, što je za četiri posto manje nego prethodne godine.

Na sastanku je istaknuto da je najveći izvoz sredstava za pranje i kozmetičkih proizvoda u zemlje CEFTA regije. On u ukupnom izvozu tog sektora sudjeluje s više od 80 posto, dok je najveći uvoz sredstava za pranje i kozmetičkih proizvoda iz zemalja EU i oni u ukupnom uvozu sudjeluju također sa više od 80 posto.
 
Proizvođači su istaknuli da su njihovi najveći problemi u tome, što se prilikom izvoza u zemlje CEFTA regije mora dokazivati ​​porijeklo robe. Problem je i naplata dospjelih potraživanja u Srbiji i regiji.
 
Upozoreno je i na probleme usklađivanja propisa s propisima EU i certifikacije proizvoda i laboratorija. Bolje poslovanje onemogućava i neravnopravan marketinški položaj srpskih proizvoda u odnosu na multinacionalne kompanije.
 

Pročitajte više