Srbija i BiH na vrhu liste propalih europskih država, pogledajte gdje je Hrvatska!

Screenshot: FFP

"INDEKS propalih država 2013." svrstao je Hrvatsku na 135. mjesto, u grupu "stabilnih" država, vodeći se indikatorima iz, između ostalih, socijalne, političke, ekonomske i vojne sfere.

Po ovoj analizi, koju je proveo Fond za mir, a objavio časopis Foreign Policy, Hrvatska je s 54.1 bodova najuređenija država Balkana, neposredno ispred Crne Gore, dok su najslabije ocijenjene redom: Bjelorusija, Bosna i Hercegovina pa Srbija, koje spadaju u kategoriju "u opasnosti". Susjedna Slovenija 16. je po redu najuređenija država te svakako prednjači u regiji.

Ova je analiza na prvo mjesto najnestabilnijih svjetskih zemalja postavila Somaliju te nakon nje Kongo, Sudan, Južni Sudan i Čad. Među 20 "najlošijih" zemalja 15 je afričkih, što automatski taj kontinent proglašava najnestabilnijim.

Na drugom kraju liste, najuspješnija i najuređenija država svijeta je Finska s 18 bodova, zatim Švedska, Norveška, Švicarska i Danska. Od 20 najbolje uređenih zemalja, njih 16 je europskih, stoga je Europa najstabilniji kontinent na Zemlji.

Indikatori, njih 12, u ovoj su analizi ocjenjivani na ljestvici od jedan do deset, pri čemu je jedan najbolji, a deset najlošiji rezultat te se odnose na stanje u državi u pogledima poput siromaštva, ljudskih prava, zadovoljstva građana, ekonomskog razvoja, legitimnosti i sigurnosti države.

Cijelu "The Failed States Index 2013." listu pogledajte na sljedećoj adresi:
http://ffp.statesindex.org/rankings-2013-sortable

 

Pročitajte više