Srbija prodaje 1583 službena automobila

Foto: Shutterstock

SRBIJANSKA vlada ponudit će na prodaju 1.583 automobila u vlasništvu države, priopćeno je danas u Beogradu.

Na javnoj dražbi bit će ponuđen 241 rabljeni automobil više i srednje kategorije stariji manje od sedam godina, 360 vozila srednje kategorije starijih od sedam godina, te 982 vozila srednje i niže kategorije.

"Računa se da će značajne uštede u proračunu biti ostvarene potpunom racionalizacijom korištenja automobila, kao i smanjenjem troškova održavanja voznog parka", navodi se u priopćenju nakon današnje sjednice vlade.

Ta odluka, kako je priopćeno, dio je "provođenja programa ekonomskih ušteda i politike vlade o odgovornom upravljanju javnim sredstvima".

Od svih javnih poduzeća u Srbiji zatraženo je da primijene mjere uštede i popis službenih automobila dostave vladi.

Srbija je, po ranijim usporednim analizama objavljenim u medijima, u samom vrhu u Europi po broju vozila koja se koriste o državnom trošku.

Riječ je o službenim vozilima koje koriste državni i lokalni predstavnici vlasti, šefovi javnih poduzeća, ravnatelji škola i bolnica, suci i tužitelji, te svi ostali koji obnašaju državne i javne dužnosti.

Podaci Agencije za borbu protiv korupcije pokazuju da se u registru dužnosnika nalaze imena skoro 24.000 ljudi ali, realno, brojka je mnogo veća jer nisu svi prijavljeni.

Predsjednik Državne revizorske institucije (DRI) Radoslav Sretenović izjavio je početkom godine da se vođenje evidencije o uporabi službenih vozila u Srbiji "svodi na odnos šefova i zaposlenika" što "otvara prostor za rasipništvo neslućenih razmjera".

Pročitajte više