Srbija reže proračun: Bez posla u javnom sektoru ostaje 27 tisuća ljudi

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Fiskalnog savjeta Srbije Pavle Petrović izjavio je danas da je u proračunu za sljedeću godinu predviđeno da se broj zaposlenih u javnom sektoru smanji za oko pet posto, što je oko 27.000 radnika.

Petrović je na sjednici Odbora za financije rekao da Vlada Srbije još nije pripremila precizne planove za otpuštanja.

"Ono na što se računa je prirodni odljev, tj. odlazak u mirovinu, a veličina prirodnog odljeva do sada je bila od 15 do 20 tisuća ljudi", kaže Petrović.

Trajno smanjenje troškova za 600 milijuna eura

Petrović je ocijenio da proračun za 2015. godinu predviđa značajna strukturna prilagođavanja koja podrazumijevaju trajno smanjenje troškova od 600-650 milijuna eura, što je ocijenio kao najveći značaj za proračun.

To trajno smanjenje troškova se, prema njegovim riječima, neće u potpunosti ostvariti u 2015. godini, ali je realno očekivati da se to dogodi u 2016. godine i nakon toga.

Najvažnija mjera za strukturno smanjenje deficita u sljedećoj godini su smanjenja plaća i mirovina na kojima će se uštedjeti 400 milijuna eura, a ostale mjere koje doprinose ovom strukturnom smanjenju deficita od 600-650 milijuna eura su, kako je naveo, smanjivanje broja zaposlenih u javnom sektoru, ali i reguliranje rada javnih poduzeća.
 

Pročitajte više