"Srbija se nalazi u predstečajnom stanju"

Screenshot: Tanjug 

Član Fiskalnog savjeta Srbije, Vladimir Vučković, upozorio je  da se Srbija nalazi u predstečajnom stanju zbog loše ekonomske situacije i ocijenio da nova vlada mora odmah po formiranju izvršiti rebalans proračuna, ostvariti uštede u javnom sektoru, krenuti u restrukturiranje javnih poduzeća i donijeti niz reformskih zakona, javlja Tanjug.

“Za vrijeme ove nove vlade, ako se ništa ne napravi, možemo doživjeti kolaps”, smatra Vučković
Kako je objasnio, država se mora zaduživati kako bi financirala svoje poslove, ali ako se desi da kreditori ”spuste rampu” zbog nedostatka povjerenja, Srbija će morati prisilno smanjivati javne rashode, a to znači donošenje nepopularnih mjera.
 
Vučković je rekao da trenutni kreditni rejting Srbije BB - spada u kategoriju ”smeća”, jer znači rizik za potencijalnog kreditora, i to je, dodao je,”još jedno upozorenje da je situacija u kojoj se nalazi zemlja neodrživa i da ne ulijevamo povjerenje da ćemo na vrijeme vratiti novac”.
 
Vučković je izrazio nadu da će Srbija dobiti novu vladu koja će identificirati prioritetne probleme u državi i da će ih stvarno početi rješavati, ocjenjujući da će se u prvih 10 do 15 dana nove vlade znati u kom smjeru se ide.
 
Komentirajući jučerašnje upozorenje šefa beogradske Ureda Svjetske banke da Srbiji neće biti odobreno 250 milijuna dolara kredita ukoliko ne započne reforme, Vučković je rekao da se to mora shvatiti ozbiljno, jer podrška Svjetske banke mnogo znači pred stranim kreditorima.
 
Vučković je napomenuo da su sredstva za proračun od 250 milijuna dolara neznatna u odnosu na pet milijardi eura, koliko Srbija ove godine treba za financiranje deficita i otplatu javnog duga.
 
 

Pročitajte više