Srbija zabranom Parade ponosa 2011. prekršila Ustav

Foto: Guliver Image / Getty Images (Ilustracija)

PARADA ponosa Beograd i Beogradski centar za ljudska prava pozdravljaju odluku Ustavnog suda Srbije od 18. travnja 2013. kojom je zaključeno da je Republika Srbija zabranom Parade ponosa 2011. povrijedila Ustavom garantirana prava na slobodu okupljanja, pravno sredstvo i sudsku zaštitu.

Kako je priopćeno, ova odluka se odnosi na ustavnu žalbu koju su podnijeli organizatori "Belgrad Pride", a koje su zastupali eksperti Beogradskog centra za ljudska prava.

"Pored toga što je našao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranom Parade ponosa prekršilo Ustav, Ustavni sud Srbije se u svojoj odluci pozvao i na praksu Europskog suda za ljudska prava u slučajevima zabrane Pridea u drugim zemljama", stoji u priopćenju i dodaje da su podnosiocu predstavke, udruženju "Parada ponosa Beograd", na ime nematerijalne štete dodijelili 500 eura.

Podsjeća se i da je ovo je druga odluka Ustavnog suda o zabrani "Parade ponosa".

U odluci iz studenog 2011. godine Ustavni sud našao je da je zabrana Parade ponosa 2009. godine također bila protuustavna i u odluci je konstatirano da je rješenjem Ministarstva unutrašnjih poslova kojim se organizatorima nalagala promjena mjesta održavanja Parade 2009. prekršen član 54. Ustava Srbije.
 
Organizacijski odbor "Belgrad Pride 2011" je podnio sličnu ustavnu žalbu i poslije zabrane Pridea 2012., a postupci pred Europskim sudom za ljudska prava za sve ove zabrane su u toku.

Beograd Pride 2013. će, kako je najavljeno, biti prilika da se u punoj mjeri afirmiraju obje odluke Ustavnog suda, tako što će se osigurati potpuna sloboda okupljanja koja je garantirana Ustavom, Europskom konvencijom o ljudskim pravima i drugim međunarodnim konvencijama koje je Srbija ratificirala.

Pročitajte više