Srbijanski zastupnici očekuju da će ICJ sutra odbaciti tužbu za genocid

Screenshot: YouTube

SRBIJANSKI parlamentarci očekuju da Međunarodni sud pravde (ICJ) sutra odbaci tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid uz uvjerenje da će presuda biti pravedna, a to mišljenje dijeli i šef srbijanskog pravnog tima pred ICJ-em Saša Obradović, izvješćuju danas Beogradu agencije i elektronički mediji.

"Pravni tim koji je zastupao Srbiju u ovom sporu očekuje, što je za nas najvažnije, da hrvatska tužba bude odbijena ili, štaviše, da bude odbačena u dijelu koji se odnosi na 1991.", rekao je Obradović u telefonskoj izjavi iz Den Haaga.

On je ukazao kako je srbijanski pravni tim ostvario svoju namjeru da pred sudom iznese osnovnu tezu o operaciji Oluja kao genocidnoj akciji.

"Imajući u vidu argumentaciju koju je Hrvatska iznosila svih ovih godina, koliko je trajao taj sudski spor, a koja je bila krajnje čudna u odnosu na aktualnu sudsku praksu povodom kaznenog djela genocida, mi smo podnijeli protutužbu s intencijom da pokažemo da, ako bi genocid trebalo tumačiti tako kako su ga odvjetnici Hrvatske predstavili, onda je prije svega operacija Oluja iz 1995. bila ta genocidna akcija", rekao je Obradović.

"Najvažnije je da su dokazi o stradanju srpskog naroda u Hrvatskoj sada javni"

On je rekao kako, neovisno o odluci ICJ-a, "najvažnija činjenica ostaje da su dokazi o stradanju srpskog naroda u Hrvatskoj" i tjekom 90-tih godina i u Drugom svjetskom ratu, "sada trajno prezentirani i svima dostupni na internetskoj stranici Međunarodnog suda pravde kao glavnog pravosudnog organa UN-a".


"Što se tiče nekih ciljeva koje smo imali s protutužbom - oni su već ispunjeni, a ostavićemo sutra sudu na ocjenu da li je to zaista genocid ili se možda u tome stječu elementi nekog drugog kaznenog djela", rekao je Obradović.

Istodobno, u izjavama zastupnika u srbijanskom parlamentu dominira optimizam da će presuda sudačkog vijeća ICJ-a biti povoljna po Srbiju.

Zamjenik šefa zastupnika Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević uvjeren je da da će ICJ donijeti pravednu presudu presudu po tužbama za genocid između Srbije i Hrvatske, te da će ta presuda biti prilika "da se obje države okrenu budućnosti"

Petrović: Hrvatska je protjerala na stotine tisuća Srba sa svog teritorija

Njegov koalicijski kolega iz zastupničkog kluba Jedinstvene Srbije (JS) Petar Petrović kaže kako ICJ može priopćiti "samo jednu odluku - Srbija nije kriva ni za jednu točku optužnice koju je navela Hrvatska, a Hrvatsku "bar u nečemu oglasiti krivom" jer je "protjerala na stotine tisuća Srba sa svog teritorija".

"No, ne treba se vraćati u prošlost i mi u JS podržavamo stajalište naše vlade da moramo pamtiti, ali i oprostiti neke stvari iz prošlosti, gledati u budućnost i uspostavljati dobre političke i ekonomske odnose sa Hrvaskom kao našim susjedom", istaknuo je Petrović.

"Točka na ratne sukobe"


U zastupničkom klubu Socijaldemokratske stranke (SDS) Borisa Tadića kažu da će sutrašnja odluka u Den Haagu "staviti točku na ratne sukobe" i da tu presudu, kakva god bila, trebaju poštovati obje države jer je to "vrhunac pravne države".

Janko Veselinović iz kluba SDS, koji je i predsjednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regiji, poručio je kako naredno vrijeme "treba biti period razumijevanja, ali i rješavanja otvorenih problema i pitanja Srbije i Hrvatske".

Veselinović je upozorio da je vrlo važno i to "kakav biti će položaj Srba u Hrvatskoj poslije izricanja presude ICJ-a" jer se očekuje rješavanje brojnih pitanja - povratka, vraćanja oduzete imovine, stanova, mirovina i drugih statusnih i manjinskih prava, poput uporabe jezika i pisma.

Šef zastupnika Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Milorad Mijatović vjeruje da će ICJ odbaciti obje tužbe za genocid i time staviti točku na sukobe iz prošlosti, ali je ocijenio i da presudom "neće biti zadovoljna ni jedna ni druga strana".

"Očekujemo da će obje tužbe biti odbačene, shvaćamo da je to dobro, da će konačno biti stavljena točka na sukobe koji su bili u prošlosti i da ćemo se konačno okrenuti nečemu što se zove sadašnjost i budućnost", rekao je Mijatović.

"Presuda će pridonijeti pomirenju regije"


Predsjednik parlamentarnog odbora za Kosovo Milovan Drecun, inače zastupnik vladajuće Srpske napredne stranke, nadu se da presuda ICJ-a neće biti poput presuda suda za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) i da će biti objektivna.

Drecun očekuje da će "veoma racionalno biti procijenjeno" sve ono što su iznijele obje strane, te da će "nepristrano biti utvrđene činjenice" kako bi presuda "pridonijela pomirenju i kretanju regije napred".

Mediji u Srbiji u ponedjeljak prenose i izjavu predsjednika Srpskog nacionalnog vijeća (SNP) Milorada Pupovca regionalnoj televiziji N1 kako je očekivao da "ni Hrvatska ni Srbija neće podnijeti tužbe za genocid".

"Očekivao sam da će se umjesto toga usmjeriti na poboljšanje međusobnih odnosa", rekao je Pupovac za televiziju N1, uoči sutrašnjeg izricanja presude.

Pupovac drži kako i Hrvatska i Srbija trebaju ispuniti svoje obveze prema domaćim i međunarodnim zakonima, kazniti počinitelje ratnih zločina i posvetiti se poboljšanju uzajamnih odnosa.

 

Pročitajte više