Srpska vlada jednoglasno usvojila rezoluciju o Kosovu: "Pokazali smo jedinstvo, unatoč ograničenjima i bojazni"

Foto: AFP

ZAVRŠENA je sjednica srpske Vlade - usuglašena su dva teksta: rezolucija i platforma o Kosovu i Metohiji. Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je Srbija danas pokazala jednoglasan stav i jedinstvo po pitanju Kosova i Metohije i poručio da je djelomično smiren jer je velika obaveza i teret koji je nosio i preuzeo s Vladom danas ispunjen.

"Srbija je, barem danas, na sjednici Vlade pokazala da iza jednog dokumenta može stati jednoglasno uz sva ograničenja i bojazan koje netko ima kada razgovara o Kosovu i Metohiji i u svako nadanje budući da je proteklo mnogo vremena i da je ono što danas radimo minimum u odnosu na ono što smo mogli dobiti prije nekoliko godina i maksimum onoga što bismo mogli dobiti kroz nekoliko godina", rekao je Nikolić.

Nikolić je proučio da je uz vladu i da se nijednog trenutka neće skloniti iz procesa rješavanja kosovskog pitanja.

"Želim pomoći Vladi i što god im treba, mogu mi se obratiti, jer sam danas bio na sjednici Vlade koja zaslužuje da joj se pomogne", rekao je Nikolić.

Dačić: Sutra nastavak tehničkih pregovora s Prištinom

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić najavio je da će sutra u Bruxellesu biti nastavljeni tehnički pregovori o administrativnim prijelazima između središnje Srbije i Kosova.

Na današnjoj konferenciji za novinare s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u zgradi vlade, Dačić je kazao da će jedan od ciljeva Beograda biti da Srbi s Kosova ne moraju imati kosovske dokumente kako bi imali slobodu kretanja.

Dodao je da će se na sutrašnjem nastavku pregovora razgovarati i o raspodjeli dažbina na prijelazima i ostalim tehničkim detaljima.

Rezolucija o Kosovu ima pet točaka, od kojih je ključno stajalište da Srbija nikada neće priznati neovisnost Kosova te da će dijalog s Prištinom biti nastavljen i da svaki pomak u tom dijalogu mora pratiti i napredak Srbije na putu eurointegracija, rješavanje statusa kosovskog sjevera sa srpskom većinom te posebna jamstva osobnih i kolektivnih prava za Srbe južno od rijeke Ibra.

Pročitajte više