Srpske banke žele produljiti rok otplate kredita u francima

Foto: Hina

SRPSKA vlada još nije donijela mjere kojima bi pomogla građanima zaduženim u švicarskim francima nakon naglog skoka vrijednosti te valute, ali beogradski tisak u utorak tvrdi kako srbijanske banke kao mogućno rješenje planiraju produljiti rok otplate kredita.

Kako piše beogradski list "Blic", stajalište banaka jest da bi produljenje roka otplate kredita moglo pomoći zaduženima u francima.

"To bi značilo manju ratu, ali i mnogo više novca za kamatu", piše "Blic" i tvrdi da se u srbijanskim bankama "uveliko rade kalkulacije".

Rok otplate do 72. godine

Jedno od rješenja je da se razdoblje vraćanja kredita produlji za sedam godina, a računica pokazuje da bi u tom slučaju rata za kredit u francima bila smanjena za oko 16 posto, koliko je približno bio jednokratni skok vrijednosti "švicarca".

"Predložit ćemo da se rok otplate produlji do maksimalno 72. godine životne dobi, umjesto do 65. godine, što je produljenje roka za sedam godina", navodi "Blic" riječi neimenovanog dužnosnika jedne banke.

Prema kalkulkaciji koju je sačinio taj list, otplata dulja za sedam godina smanjila bi ratu za oko 16 posto, što na primjeru kredita od 70.000 franaka, dovodi do približno dodatnih 12.000 franaka više za kamatu.

Država mora pomoći

Prema rezultatima ankete koje objavljuje "Blic", 52,8 posto ispitanika tvrdi da država mora pomoći građanima zaduženim u francima jer su "u bezizlaznoj situaciji", 19,3 posto je za savjetodavnu, a ne financijsku pomoć, dok 27,7 posto anketiranih drži da zaduženi građani moraju "sami snositi posljedice svojih pogrešnih odluka".


Na pitanje trebaju li banke pomoći klijentima kojima su dale zajmove u francima dominira potvrdan odgovor uz obrazloženje da ih bankari "nisu dovoljno upozorili na rizik", ali je na drugom mjestu ocjena kako svi koji se zadužuju u banci "sami snose svoj rizik", dok se treća skupina ispitanika odlučila za odgovor da bi se i banke solidarno morale odreći dijela svoje zarade.

U Srbiji je, prema bankarskim izvorima koje su prijašnjih dana prenijeli mediji, od 21.000 do 22.000 kredita u švicarskim francima čiji su ukupni iznosi preračunato oko sedam milijardi kuna.

Predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić najavio je da će vlada nastojati pronaći rješenje, rekavši da "država mora pomoći građanima i u situaciji kada nešto ne ovisi o nama i kada nema naše krivnje".

Pročitajte više