Srpski aktivisti za ljudska prava šokirani: Nova Srbija gradi identitet na krivotvorinama

Foto: FAH

UZ VIJEST da je sud u Beogradu u četvrtak rehabilitirao četničkog vođu Dražu Mihailovića svjetske agencije prenijele su i negativne reakcije zemalja u susjedstvu, među kojima i Hrvatske te srbijanskih analitičara koji ocjenjuju da je time završen proces koji vodi reviziji Drugog svjetskog rata.

Beogradski Viši sud u četvrtak je uz veliki pljesak nazočnih u sudnici rehabilitirao četničkog vođu iz Drugoga svjetskog rata Dragoljuba Dražu Mihailovića, čime je poništio presudu suda FNRJ kojom je Mihailović u srpnju 1946. godine osuđen na smrt zbog suradnje s fašističkim okupatorima i strijeljan.

Aktivisti za ljudska prava koje je u Srbiji kontaktirala medijska kuća Deutsche Welle drže ovakvu odluka suda očekivanom.

Biserko: Na djelu revizija Drugog svjetskog rata

"To je završetak jednog procesa koji zapravo vodi reviziji čitavog Drugog svjetskog rata tako da se Srbija odrekla svega što je bila neka europska vrijednost - mislim tu na antifafašizam i tu tradiciju koji su sada potpuno poništeni", rekla je Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

"Zabrinjava to što Europa na to nije reagirala", rekla je Biserko za DW.

Njemačka kuća prenosi i ocjenu povjesničara Čedomira Antića da je Mihailović bio osuđen "staljinističkim postupkom totalitarnog režima" i da je "bio jedan od prvih boraca protiv nacizma u okupiranoj Europi".

Antić priznaje da je Mihailović bio rojalist i čelnik neregularne formacije, ali "ideje da je on bio profašistički nastrojen, da je surađivao s okupatorom jednostavno nisu točne", tvrdi on.

Nova Srbija gradi identitet na krivotvorinama

Biserko, međutim, smatra da današnja Srbija gradi novi identitet "na vrijednostima i referencama koje su krivotvorene. Znači, Srbija ide sve dalje u prošlost jer nije sposobna suočiti s realnošću, pogotovo s onom iz 90-ih godina. U tom smislu ta revizija je ponikla odatle. I najgore od svega je što je to osnova na kojoj se danas podižu mladi ljudi", ističe Biserko.


Agencija Reuters piše da su se četnici kao pokret ponovno pojavili 90-ih godina u ratu na prostoru bivše Jugoslavije.

Dodaje da je susjedna Hrvatska u kojoj Mihailovića smatraju ratnim zločincem zbog četničkog ubijanja Hrvata, muslimana i komunističkih partizana, "zgrožena" i citira izjavu ministra pravosuđa Orsata Miljenića da je to "silno velika pogreška kao što bi to bila rehabilitacija (Adolfa) Hitlera, (Benita) Mussolinija ili (Ante) Pavelića".

Washington Post: Tema koja je podijelila Srbiju

"Desetljećima je Mihailovićeva sudbina dijelila Srbiju gdje su ga mnogi smatrali herojem koji je umro iz političkih razloga", piše američki The Washington Post i prenosi da su presudu u sudnici Mihailovićevi sljedbenici pozdravili pljeskom, a oporbeni vođa Aleksandar Djekić nazvao je "velikom sramotom i ruganjem žrtvama fašizma".

WP podsjeća da je američki predsjednik Harry Trumann 1948. postumno odlikovao Mihailovića Legijom časti za spašavanje 500 američkih pilota od nacista.

O Trumannovu odlikovanju piše i francuska agencija AFP i podsjeća da su tijekom Drugog svjetkog rata Dražini četnici počinili pokolje nad muslimanima i Hrvatima.

"Devedesetih godina srpska pravojska koja se identificirala s četničkim pokretom počinila je nasilje prema tim istim zajednicama", piše AFP.

Prenosi ocjenu predsjednika socijaldemokrata Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića da je "rehabilitacija Draže Mihajlovića dokaz da fašizam u regiji nije pobijeđen već je naših dana sve jači".

Pročitajte više