Srpski član predsjedništva BiH blokirao sankcije Rusiji

Foto: Wikipedia

BOSNA I HERCEGOVINA za sada se neće pridružiti mjerama koje Sjedinjene Države i Europska unija poduzimaju kako bi kaznile Rusiju zbog ugrožavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine jer Predsjedištvo BiH protivljenjem srpskog člana nije postiglo suglasnost o tome, objavljeno je u srijedu u Sarajevu.

Srpski član Predsjedništva Nebojša Radmanović je na sjednici državnog vrha održanoj tijekom dana glasovao kako protiv prihvaćanja prijedloga rezolucije o Ukrajini što će biti podnesen općoj skupštini Ujedinjenih naroda 27. ožujka tako i protiv sankcija ruskim dužnosnicima odgovornim za ugrožavanje suvereniteta Ukrajine koje želi provesti Europska unija.

Za pridruživanje BiH mjerama međunarodne zajednice protiv Rusije glasovali su predsjedatelj Predsjedništva BiH bošnjački član Bakir Izetbegović i hrvatski član Željko Komšić.

Prema poslovniku o radu Predsjedništva BiH u ovakvim slučajevima prijedlog spornih odluka ponovo će biti na glasovanju na narednoj sjednici državnog vrha. Ne bude li ni tada suglasnosti odluka može biti donesena dvotrećinskom većinom no u tom slučaju ostaje mogućnost da Radmanović zatraži zaštitu vitalnog nacionalnog interesa odnosno interesa entiteta a nakon toga bi parlament Republike Srpske odlučivao o prihvatljivosti odluka.

Već sada je izvjesno kako će parlament RS u takvom slučaju odbaciti sankcije protiv Rusije jer je to najavio predsjednik RS Milorad Dodik čiji Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ima potrebnu zastupničku većinu za donošenje svih odluka.

Rezoluciju o potpori teritorijalnom integritetu Ukrajine koja će u četvrtak biti podnesena UN-u predložile su SAD uz potporu 41 države, uključujući tu sve članice Europske unije.

Iz regije jugoistočne Europe rezoluciju uz BiH za sada nisu podržale ni Srbija niti Makedonija.

Europska je unija pak od BiH zatražila da se pridruži izjavama visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton o uvođenju restriktivnih mjera protiv osoba i insitucija koje ugrožavaju teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Te mjere podrazumijevaju zabranu putovanja nekim ruskim dužnosnicima i zamrzavanje njihove imovine no Radmanović ni s tim nije bio suglasan.


 

Pročitajte više