Srpski policajac protiv homoseksualaca: "Mislio sam da je Vučić neki poznati peder, a pedere treba ubiti"

Screenshot: Facebook/Kurir

DRAGIŠA PETKOVIĆ, policajac koji je zbog komentara na Facebooku privukao pozornost javnosti, svojom je obranom izazvao još veći skandal.

Petković je na Facebook stranici lista "Kurir" tijekom prijenosa beogradske Parade ponosa komentirao da njegovi kolege policajci trebaju "ubiti, a ne tući" sudionike povorke. Zbog toga ga je policija u Kragujevcu privela na informativni razgovor u kojemu je rekao da "ni u snu ne bi pomislio da policija tuče premijera ili nekog njemu bliskog rođaka".

Petković je u razgovoru za "Politiku" u svom domu jučer poslijepodne objašnjavao da je mislio da policija "treba ubiti" pripadnike gej populacije, i da je to isto rekao na saslušanju pred pripadnicima Unutrašnje kontrole MUP-a Srbije i Službe za visokotehnološki kriminal. Tvrdi da izjava "ma treba da ih ubiju, a ne tuku" nema nikakve veze s Aleksandrom Vučićem i njegovim bratom Andrejom, kojeg su pripadnici policije iz Niša u nedjelju pretukli na Paradi ponosa.

Kad je čuo za "Vučića" pomislio je da je to "neki poznati peder"

Policajac objašnjava da je sporni komentar napisao u nedjelju popodne, dok je na televiziji s obitelji gledao događanja u Beogradu. Njime je, kaže za portal Politika.rs, htio "pokazati solidarnost svojim kolegama".

U trenutku kada je na stranici "Kurira" pročitao tekst "Vučića tukli 10 minuta u haustoru”, Petković je pomislio da je riječ o nekom "poznatom pederu".

"Ja nisam ni znao da Vučić ima brata", rekao je Petković, naglašavajući da se ispričava i premijeru i njegovom bratu.

U ponedjeljak da je policija privela, a na saslušanju je odmah priznao da je on autor komentara, ali je rekao i da nije bio svjestan toga što je učinio.

"Apsolutno nisam imao namjeru bilo kome prijetiti ili pozivati na ubojstvo, kao i da će moj komentar izazvati bilo čiju pažnju. U prilog ovoj tvrdnji navodim i činjenicu da svoj komentar nisam objavio pod pseudonimom ili nekim lažnim imenom."

Dok su ga pitali je li kao pripadnik policije spreman snositi posljedice zbog svojih diskriminirajućih stavova o gej populaciji, Petkoviće je rekao: "Srbija je slobodna zemlja u kojoj pravo na mišljenje trebaju imati i obiteljski ljudi". Petković je inače oženjeni otac troje djece.

"Nikad nisam došao u sukob sa zakonom. Ne znam kome je ovo i zbog čega trebalo. Jednostavno, neki mediji su vidjeli komentar čovjeka u policijskoj uniformi i zlouporabili ga u krivom kontekstu. Da sam znao da je riječ o Vučićevom bratu, nikada ne bih napisao nešto tako", uporan je Petković.
 

Pročitajte više