Štampanje novca: Europska središnja banka preplavit će tržišta sa 60 milijardi eura mjesečno!

Foto: Hina; Graf: Bloomberg

PREDSJEDNIK Europske središnje banke Mario Draghi predstavlja plan za pomoć gospodarstvu Europe.

Plan će obuhvaćati kupnju državnih obveznica zemalja eurozone koje imaju investicijski kreditni rejting, u iznosu od čak 60 milijardi eura mjesečno.

Progam će biti na snazi od ožujka ove godine, do rujna 2016. Inflacija u eurozoni trenutno je negativna te iznosi -0,2%. Europska središnja banka nada se postići inflaciju od 2%.

U program kupnje obveznica bit će i zemlje koje su već ranije primile pomoć kako bi izbjegle bankrot, poput Grčke, ali će morati zadovoljiti posebne kriterije.

Na pitanje o ograničenjima pri kupnji obveznica, Draghi je izjavio da će kupnja biti ograničena "na najviše 25% pojedinog izdanja i 33% pojedinog izdavatelja".

Draghi: Stvaramo podlogu za rast, ali strukturne reforme su i dalje potrebne

"Monetarna politika može stvoriti podlogu za rast, ali za investicije je potrebno povjerenje, a za povjerenje su potrebne strukturne reforme", izjavio je Draghi.

Ekonomisti, političari i poslovni sektor više od godinu dana pozivali su Europsku središnju banku da poduzme radikalne mjere kako bi potaknula inflaciju i gospodarski rast. U travnju prošle godine direktorica MMF-a Christine Lagarde, i američki ministar financija Jack Lew upozorili su ESB da je potrebna hitna akcija.

Predsjednik ESB-a Mario Dragi također je zagovarao mjere "kvantitativnog popuštanja", odnosno štampanja novca za financiranje otkupa državnih obveznica eurozone, no naišao je na snažno protivljenje njemačkih šlanova vijeća ESB-a , kao i njemačkih političara i javnosti.


Axel Weber, bivši predsjednik Bundesbanke, jučer je kritizirao ESB zbog ovakvih mjera, jer će prema njegovom mišljenju dati kratkoročne rezultate, dok će istovremeno smanjiti pritisak sa nekih zemalja, poput Francuske i Italije, da provedu nepopularne reforme.

"Ovom odlukom počinje novo poglavlje za eurozonu. S obzirom na dosadašnji rad Europske središnje banke, imam razloga biti optimističan što se tiče rezultata mjera", napisao je Martin Shulz, predsjednik Europskog parlamenta na svom Twitter profilu.

Euro snažno pao nakon objave o početku programa kupnje obveznica

Tržišta su snažno reagirala, te je nakon Draghijeve objave programa tečaj eura snažno pao u odnosnu na dolar, u odnosu na posljednje trgovanje za čak 0,75%, na 1,15 dolara za euro.

 

Pročitajte više