Stanko Sielski, "Pravednik među narodima"

Screenshot: YouTube

LIJEČNIKU Stanku Sielskom, koji je 1958. godine umro u Zagrebu i pokopan je na Mirogoju, posthumno je dodijeljena medalja "Pravednik među narodima" kao priznanje za njegove napore u spašavanju Židova od ustaških i nacističkih progona tijekom Drugog svjetskog rata, priopćila je u četvrtak Akademija znanosti i umjetnosti BiH (ANUBiH).

Član te akademije Husref Tahirović je 2013. godine predložio izraelskom memorijalnom centru "Yad Vashem" da Sielskog proglasi pravednikom među narodima.

Sielski je tijekom Drugog svjetskog rata bio ravnateljem Zavoda za suzbijanje endemskog sifilisa u Banjoj Luci. Tada je sudjelovao u spašavanju liječnika Židova iz Hrvatske i BiH riskirajući vlastiti život.

Spašavao Židove od progona u Drugome svjetskome ratu

Kako ističu iz ANUBiH, Sielski bio je veliki zaljubljenik u Bosnu i Hercegovinu, a rođen je 1891. godine u Gračanici u obitelji poljskog podrijetla.


Gimnaziju je završio u Travniku, a nakon mature 1910. godine upisao je studij medicine u Beču, gdje je dvije godine istodobno učio slikarstvo i povijest umjetnosti. Na Medicinskom fakultetu je diplomirao 1919. godine.

Gotovo cijeli radni vijek Stanko Sielski proveo je u BiH radeći uglavnom u manjim mjestima, no to mu nije smetalo da se živo interesira za suvremena zbivanja u medicini. Na mrežnim stranicama može se pronaći podatak kako je on bio i prvim dekanom Medicinskog fakulteta u Sarajevu koji je 1944. godine utemeljen kao ustanova tadašnjeg zagrebačkog sveučilišta.

Stanko Sielski umro je u 68. godini.

Pročitajte više