Stari dugovi stigli na naplatu: Grad Split ponovno diže kredit od 30 milijuna kuna

Ilustracija: Hina

STARI dugovi opet su stigli na naplatu u Grad Split. U pitanju je nedostatak likvidnosti za izvršenje obaveza za municipalne obveznice izdate u doba vlasti HDZ-a i Liste Velog mista. Kredit se dizao i lani, kao i u Kerumovo vrijeme, u pitanju je kao i danas bilo 30 milijuna kuna za pokriće po istom osnovu, koliko iznosi godišnja rata za servisiranje obveznica.

Odluci o glasanju prethodila je zanimljiva rasprava između Gojka Čepe iz SDP-a i Hrvoja Marušića iz HDZ-a. Sukob je bio titanskih razmjera, riječi se nisu birale, a naelektrizirana atmosfera natjerala je predsjednika Gradskog vijeća Borisa Ćurkovića da na 20 minuta prekine sjednicu. To što Čepo i Marušić sjede točno jedan nasuprot drugog sigurno nije pomoglo. 

Čepo: Na Rivi oprano najmanje 30 posto

Čepo je odmah napao zbog novog zaduženja. Vladajući SDP, jasno, nije ništa kriv. Sve je to zbog HDZ-a i Liste Velog mista, a Grad Split jedini je grad na svijetu koji je izdao obveznice pa onda novac oročio po nižoj kamatnoj stopi.

I ne samo to. Čepo je izrazio uvjerenje da je na projektu obnove splitske Rive od 100 milijuna kuna oprano najmanje 30 posto. I inače je problem javnosti predstaviti gdje je sve završilo tih 180 milijuna kuna od obveznica koje su izdate u razdoblju 2006. - 2008. godina. Podsjetio je da je i Marušić bio u to doba dio gradske vlasti.

Marušić: Čepo, nekorektan si, ako imaš saznanja, moraš ih prijaviti"

Marušiću je odmah skočio tlak. 

"Čepo, ako imaš kakva saznanja moraš ih prijaviti jer inače i sam spadaš pod kaznenu odgovornost zbog prikrivanja kaznenog djela", uzvratio je danas HDZ-ov, a nekad vijećnik Liste Velog mista.

Gradonačelnika Baldasara i ostale u vlasti potkačio je primjedbom da se grad mora zaduživati jer zbog skromnih prihoda nema odakle vraćati obaveze. Čepi je rekao da je nekorektan vijećnik.

"U naše vrijeme proračun je bio milijardu i 80 milijuna kuna. A vi ste ga srozali na 600 milijuna. Pa jasno je da se nema odakle vraćati", konstatirao je Marušić.

Po njemu ništa nije sporno sa trošenjem sredstava prikupljenih prije desetak godina. Nešto je otišlo na Rivu, nešto na projektnu dokumentaciju... Koliko je njemu poznato, nitko ništa nije stavio u džep.

Kredit u OTP banci, kamate preko 2 milijuna kuna

Čepo se nije dao pokolebati. Prijavljivati neće ništa, to je javna tajna, a možda i novi slučaj HDZ-ovog kriminala koji će se tek istražiti i procesuirati, objasnio je Čepo.

Vijećnici su bez problema izglasali zaduženje Grada Splita kod OTP banke. Dali su najbolju ponudu, koja će porezne obveznike u Splitu na ime kamata koštati nešto više od dva milijuna kuna.

Pročitajte više