Statistički podaci: Strmoglavila se i potrošnja u trgovinama na malo

PREMA prvima podacima Državnog zavoda za statistiku trgovina na malo i u petom mjesecu za redom nastavlja bilježiti pad na godišnjoj razini. Tako je u srpnju trgovina na malo pala za 5,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Negativni utjecaji na maloprodaju

"Nastavak gospodarskog pada u ovoj godini koji je potvrđen i prvom procjenom DZS-a o kretanju BDP-a u drugom tromjesečju, godišnji rast nezaposlenosti te pad zaposlenosti uz stagnaciju kreditiranja stanovništva negativno su utjecali na maloprodaju. Tome treba pridodati stagnaciju plaća, visoku razinu potrošačkog pesimizma te neizvjesnost glede ostvarivanja budućih dohodaka. Dodatno, realni raspoloživi dohodak smanjen je uslijed rasta troškova života dijelom zbog povećanja PDV-a u ožujku te rasta cijena električne energije i plina u svibnju, ali i relativno visokog kreditnog opterećenja", stoji u RBA analizi u kojoj se komentiraju najnoviji statistički pokazatelji.

U analizi se naglašava kako bi očekivani dobri fizički rezultati u središnjoj turističkoj sezoni mogli ublažiti očekivano smanjenje domaće potrošnje.

Očekuje se daljnji pad

"Međutim obzirom na globalna negativna kretanja te općenito suzdržanost u potrošnji i kod inozemnih gostiju, pozitivni učinci bit će ograničeni. Pad zaposlenosti i rast nezaposlenosti koji započinje s krajem drugog, a intenzivira se u posljednjem tromjesečju ne daje optimizam da će se promet u trgovini na malo oporaviti do kraja godine", zaključuje se na kraju.

Pročitajte više