Štednja samo na pacijentima: KB Sveti Duh za 806 tisuća uredio liječničke prostorije, a bolesnici koji umiru od raka nemaju ni klimu u sobama

Foto: Index

KB SVETI DUH lani je za 806 tisuća kuna kompletno preuredila tavanski prostor u kojem borave isključivo liječnici, a u isto vrijeme sobe za pacijente su u izrazito lošem stanju. Prema izvoru iz bolnice najgore je ljeti kad pacijenti koji umiru od raka nemaju ni klimu, a sobama se šire nesnosni mirisi i teško im je uopće za disati.

U isto vrijeme bolnica je lani kompletno adaptirala prostorije za liječnike u zgradi Klinike za kirurgiju, Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje i Zavoda za urologiju, dok se trenutno preuređuje tavanski prostor u zgradi gdje se nalazi Klinika za neurologiju.

Sobe u kojima borave liječnici nisu liječničke

Iako u KB-u tvrde da se ne radi o liječničkim sobama, u njihovom odgovoru stoji kako se "tavanski prostor zgrade, koji gabaritima nije prikladan za obavljanje nikakve zdravstvene djelatnosti, koristi za stručne sastanke, nastavnu i znanstvenu djelatnost Klinike za kirurgiju i Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje te za smještaj dežurnog medicinskog osoblja navedenih klinika".

Sobe u kojima ne borave pacijenti niti se zbog "gabarita obavljaju ikakve zdravstvene djelatnosti", te u kojima borave isključivo liječnici te ostalo medicinsko osoblje, očito se prema standardima bolnice ne može nazvati liječničkim sobama.

Upravo te sobe u kojima ne borave pacijenti, a koje prema izvoru iz bolnice, izgledaju itekako moderno opremljene i klimatizirane našle su se na listi prioriteta KB Sveti Duh, a sve im je to odobrio Grad Zagreb zajedno s Ministarstvom zdravlja.


U KB Sveti Duh tako ističu kako su kao korisnici decentraliziranih sredstava namijenjenih održavanju građevinskih objekata i opreme u 2013. godini, donijeli godišnji plan prioriteta kao planski dokument koji usvaja upravno vijeće te odobrava nadležni upravni ured Grada i Ministarstvo zdravlja.

Kažu kako su proveli i postupak javne nabave objavom u propisanim javnim medijima, i to nakon donošenja odluka sukladno važećim pravnim aktima da bi potom izvršili sanaciju potkrovnog prostora zgrade Klinike za kirurgiju u kojoj su smješteni i Zavod za urologiju i Klinika za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje.

"Ukupna ugovorena vrijednost radova za navedene namjene u 2013. godini iznosila je 806.033,62 kuna", stoji u odgovoru Ivana Zlopaša iz Ureda pomoćnika ravnatelja.

Klimatizirat će sobe za pacijente, ali ne znaju kad

I dok nam na upit o trenutnim radovima u potkrovlju Klinike za neurologiju nisu željeli odgovoriti, iako nam fotografije jasno pokazuju da se radovi izvode, naglasili su kako ove godine bolnica planira klimatizirati prostorije u kojima se nalazi oko 120 bolesničkih postelja, no ne zna se točno kad.



"Ranije navedena klimatizacija bolesničkih soba Kliničke bolnice Sveti Duh u 2014. godini bit će provedena čim se steknu zakonom propisani uvjeti za provođenje procedura propisanih istim. Konkretno radi se o bolesničkim sobama izloženim insolaciji među kojima su i sobe u Klinici za unutarnje bolesti", stoji u odgovoru KB Sveti Duh.

Slučaj sa Svetih Duhom samo je jedan u nizu primjera kako se u zdravstvu štedi isključivo na pacijentima dok se za sve ostalo novac uspijeva pronaći.

Poznata je stvar da u bolnicama nema dovoljno potrošnog bolničkog materijala, igli, rukavica, toalet papir da i ne spominjemo, a bolesničke sobe većinom su derutne.

Znamo i kako se za male pacijente koji se u Klinici za dječje bolesti liječe od raka, već 20 godina ne mogu pronaći sredstva za sanaciju Odjela hematoonkologije.

S druge strane svjedoci smo kako se neprestano troši novac na stvari koje se ni po čemu nemaju pravo nazivati prioritetnima.

Ministarstvo zdravlja i sanitarna inspekcija mogli su tako preživjeti bez novih kožnih stolica i novog namještaja, baš kao što su i liječnici mogli preživjeti u starim sobama, barem dok se prvo ne saniraju one sobe u kojima pacijenti ionako nemaju prevelikog izlaza pa da im se makar olakšaju zadnji dani koje provode na mukotrpnom liječenju.

Međutim očito je da humanost nije na listi prioriteta u Ministarstvu zdravlja pa tako niti u zdravstvenim ustanovama, ali zato kad se treba odvajati za zdravstveno i dopunsko, tada se država brine da građani na vrijeme podmire svoja dugovanja.

Pročitajte više