Štefan Füle stiže u Zagreb

Screenshot: HTV

U HRVATSKU danas stiže europski povjerenik za proširenje Štefan Füle, koji će sutra u Banskim dvorima predstaviti završno izvješće o monitoringu za tri najteža poglavlja - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava te Pravda, sloboda i sigurnost.

U izvješću stoji da je Hrvatska u potpunosti spremna za članstvo u Europskoj uniji, pohvalio se prije 10-ak dana premijer Zoran Milanović, nakon što se u Bruxellesu  sastao s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barossom: " Ta priča je gotova. Svoj posao smo obavili", rekao je Milanović.

Komisija je u izvješću objavljenom u listopadu prošle godine, navela 10 zadaća koje Hrvatska mora ispuniti do 1. srpnja ove godine. Osam ih je dovršeno, preostali su još samo prijevodi europske pravne stečevine te granični prijelazi kroz Neum, koji bi trebali biti gotovi do kraja ožujka.

Inače, Hrvatska je prva zemlja za koju je uveden pretpristupni monitoring, kojim se nadzire ispunjava li zemlja obveze od potpisivanja pristupnog ugovora do stupanja u članstvo.
 

Pročitajte više