Stezanje remena: Realan godišnji pad prometa u trgovini na malo u svibnju 1,8 posto

Ilustracija: scx.hu

PREMA preliminarnim, kalendarski prilagođenim podacima DZS-a, promet u trgovini na malo nakon četiri mjeseca ponovno bilježi pad na godišnjoj razini. Naime, trgovina na malo u promatranom je mjesecu zabilježila realan godišnji pad od 1,8%, što predstavlja najvišu stopu pada od ožujka 2013.

Nominalno promet u trgovini na malo niži je za 2,3% . Desezonirani podaci također su potvrdili očekivanja o nižem prometu na mjesečnoj razini i to 0,8% u realnim i nominalnim iznosima.
 
Promatrano prema izvornim, neprilagođenim  indeksima trgovina na malo zabilježila je realan godišnji pad od 1,5% odnosno mjesečni rast od 2,6%. Konačno priopćenje trgovine na malo po djelatnostima za svibanj predviđeno je u petak 11.srpnja.
 
U nadolazećim mjesecima promet u trgovini na malo mogao bi biti pod pozitivnim utjecajem početka turističke sezone i vrlo niske baze čime bi se ublažili nepovoljni utjecaji iz domaćeg gospodarstva, smatraju analitičari RBA.
 
"Prepreke jačem rastu još uvijek su vrlo čvrste a posljedica su niske zaposlenosti, visoke nezaposlenosti i posljedično visoke razine potrošačkog pesimizma. Stoga u ovoj godini očekujemo vrlo blagu realnu stopu rasta trgovine na malo od 0,2 posto.“, navodi se u analizi RBA.

Pročitajte više