Stipić zabrinut zbog najave outsourcinga u školama: Otpuštanje čistačica neće donijeti uštede!

Ilustracija: Shutterstock

PREDSJEDNIK Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić poručio je danas da još nema razloga za paniku kod nenastavnog osoblja u školama, ali ima razloga za ozbiljnu zabrinutost u vezi s najavom smanjenja broja zaposlenih i provedbom tzv. outsourcinga (izdvajanja) u školstvu.

Stipić je na konferenciji za novinare rekao kako ipak ohrabruje što su u razmatranje pitanja najavljene privatizacije dijela usluga u školstvu uključeni sindikati, koji trebaju zajednički nastupiti i, ako bude potrebno, suprotstaviti se eventualnim štetnim odlukama Vlade.

Stipić je ustvrdio da outsourcing može donijeti uštede u slučaju prevelikog broja zaposlenih i kada su oni solidno plaćeni, ali u hrvatskom školstvu nije tako pa outsourcingom nije moguće ostvariti uštede. Takva mjera obuhvatila bi oko 10.000 zaposlenih, od toga oko 7.000 spremačica. Neto plaća spremačice s 21 godinom staža je 3.180 kuna, a ako bi im se isplatile minimalne plaće, godišnja ušteda ne bi bila veća od 80 milijuna kuna.

Stipić smatra da nije moguće značajnije smanjiti broj zaposlenih koje bi obuhvatio outsourcing, a da to ne ugrozi standarde čišćenja i održavanja škola. Dodao je da većina spremačica čisti više od propisanih 800 četvornih metara, a plaće tajnika i računovođa, njih oko 1.700, već su među najnižima u javnim službama. Naglasio je da nema analiza o učincima outsourcinga, a dvojbeno je postoji li u privatnim tvrtkama odgovarajuće zanimanje za taj posao.

Ističući da se školski sindikati moraju aktivno uključiti u najavljenu privatizaciju usluga u školstvu, Stipić je izvijestio da su se sindikati u taj proces uključili u rujnu na dva sastanka s ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem. Vlada se obvezala uključiti sindikate u eventualnu provedbu outsourcinga, kao i na ostvarivanje prijelaznog razdoblja od tri godine. Razgovaralo se i o osnivanju državne tvrtke koja bi tijekom prijelaznog razdoblja preuzela radnike.

Na novinarski upit o pravima radnika nakon prelaska u drugu tvrtku i sklapanja novog ugovora, Stipić je odgovorio da se o tome još nije razgovaralo. Stipić je podsjetio da je nenastavno osoblje u školama uvijek podupiralo sindikalne akcije, iako se za njih često nije uspijevalo ništa ishoditi. Sada je prilika da se ostvari zajednički cilj i da kolege, nenastavno osoblje, ne ostanu bez posla, poručio je.

Pročitajte više