"Što ako neka nesreća ili loša procjena bude okidač za rat na Korejskom poluotoku?"

Foto: AFP

U SPECIJALNOJ analizi stanja na Korejskom poluotoku za CNN, Wesley K. Clark, umirovljeni general i zapovjednik NATO snaga, pita se što ako neka nesreća ili loša procjena bude zapravo okidač za rat? Kaže kako je upravo to mogućnost koja najviše zabrinjava analitičare već više od 50 godina i kako je "ratoborna retorika mladog, nedokazanog vođe Sjeverne Koreje" tu mogućnost podigla na novu razinu.

Ljutitu retoriku Kim Jong Una ocijenio je "rekordno ekstremističkom", ali upozorava i kako retorika već desetljećima nije jedini problem Sjeverne Koreje. "Sjeverna Koreja iznova i iznova krši međunarodne sporazume, zakone i zdrav razum, proizvodi i izvozi rakete dugog dometa, jača nuklearne kapacitete, sudjeluje u otmicama, sabotažama i cyber napadima", navodi Clark.

"No, dosad nije došlo do rata. To možemo ponajviše zahvaliti sljedeća tri faktora - golemoj snazi SAD-a koja jamči da bi sjevernokorejski napad naposljetku značio potpuno uništenje tog režima, znatnoj suzdržanosti južnokorejskog vodstva na ponižavajuće provokacije Sjeverne Koreje te činjenici da Sjeverna Koreja najvjerojatnije ni ne namjerava napasti, iako se to ne može sa sigurnošću reći, ili su svjesni da bi ih zajedničke snage SAD-a i Južne Koreje uništile da započne rat", smatra.

"Mladi sjevernokorejski vođa svojom ratobornom retorikom možda prikriva stvarne slabosti i nedostatak autoriteta"

No, ono što Clarka brine su krive procjene. Kaže kako je uvijek moguće da Kim Jong Un pomisli da će SAD krenuti u akciju, unatoč činjenici što sve ukazuje na suprotno? Ili krivo procijeni koliko dugo i kako daleko može provocirati Južnu Koreju? Ili ako do nekog incidenta dovede nesreća i ljudska pogreška?

Okidač bi mogla biti i osobna nesigurnost Kim Jong Una, koji bi se na napad mogao odlučiti kako ga njegovi suradnici ne bi smatrali "slabićem". A upravo je sad, smatra Clark, rizik veći no ikad jer mladi sjevernokorejski vođa svojom ratobornom retorikom možda prikriva stvarne slabosti i nedostatak autoriteta. Clark smatra i kako u ovoj "poznatoj igri" nadmetanje autoritetima između SAD-a, Južne i Sjeverne Koreje rizik daleko nadmašuje ikakve stvarne koristi koje bi Sjeverna Koreja izvući.

Pročitajte više