Što smo dobili Linićevim reformama? "Problem deficita nećemo riješiti, a gospodarstvo će potonuti još dublje"

Foto: Hina

"U OVOJ vladi nema nikoga tko zna kako ekonomija funkcionira", kaže ekonomski analitičar Ljubo Jurčić komentirajući plan Slavka Linića za sanaciju proračunskog deficita.

Linić je, podsjećamo, na konferenciji za novinare kazao da Vlada RH ove godine planira proračunske prihode povećati za 4,7 milijardi kuna, a rashode smanjiti za 3,6 milijardi kuna.

Paket mjera koje Vlada donosi po diktatu Europske komisije uključuje prebacivanje sredstava iz drugog u prvi mirovinski stup, oporezivanje dobitaka od igara na sreću, prisvajanje dobiti javnih firmi, rezove u zdravstvu, subvencijama, naknadama za nezaposlene, materijalnim rashodima...

Neće spasiti ni deficit, a kamoli gospodarstvo

"Ove mjere ne mogu riješiti deficit. Kada dođe 2015. godina, gospodarstvo će zbog ove Vlade biti u takvoj rupi da nam ni ovakve mjere neće pomoći", uvjeren je Jurčić.

Podsjeća da je istu stvar govorio i prije dvije godine, kada se najavljivalo dizanje PDV-a na 25 posto i povećanje cijena energenata.

"Tada sam govorio da to neće sanirati deficit nego stvoriti još veći. To se i dogodilo. Ove će mjere opet gurnuti ekonomiju naniže, porezna baza bit će manja pa će i ovi zahvati imati nove negativne efekte na gospodarstvo. Minus će biti veći od novca koji ovakvim mjerama možemo prikupiti", kaže Jurčić.

Rasta neće biti

Da će predložene reforme imati loš utjecaj na gospodarsku krvnu sliku priznao je i sam Linić. Kazao je da ove godine ne možemo očekivati gospodarski rast veći od 0,2 posto. Do sada je Vlada prognozirala 1,3 posto rasta. Jurčić smatra da je i takva prognoza pretjerano optimistična.

"Rasta u 2014. neće biti, s ovim mjerama ili bez njih. Jedino što će ove mjere napraviti jest da se negativni trend održi ili čak dodatno potakne. Rupa u proračunu će se možda malo sanirati, ali razvoja neće biti", kaže Jurčić.

Planovi koje je Linić izložio nakon sjednice Vlade za Jurčića nisu reforme gospodarstva, već isključivo računovodstvene promjene. A to ne može biti put prema oporavku.

"Vlada ekonomiju i dalje prepušta slučaju, tek pokušavaju popuniti rupe tamo gdje se još može naći neki novac. Računovodstveno je to možda u redu, ali svaki novi porez i izvlačenje novca iz društva i privrede u proračun negativno djeluju na ekonomski rast", ističe Jurčić.

Blagajnik u firmi koja propada

Linića Jurčić opisuje kao blagajnika i knjigovođu u poduzeću koje ne radi svoj posao. To poduzeće je, u ovom slučaju, Vlada Zorana Milanovića.

"Ovo što radi Linić u normalnim je Vladama jedan ili dva posto posla Vlade. Osamdeset posto posla Vlade je dizanje nezaposlenosti i domaće privrede. U hrvatskoj vladi to uopće ne postoji. Linić pokušava skupiti nekakve mrvice tamo gdje ih još ima, to je smiješna politika za ozbiljnu državu, ako je to ukupna politika, a druge očito nema. To što ova vlada radi je neozbiljno", kaže Jurčić.

Pročitajte više