Stožer za obranu Vukovara: Nismo rušitelji ustavnog poretka, nismo teroristi - mi smo hrvatski domoljubi!

Foto: FaH

NAKON što je premijer Zoran Milanović na sjednici Vlade izjavio da je o problemu dvojezičnosti i općenito o situaciji u Vukovaru spreman razgovarati s Vukovarcima i hrvatskim braniteljima, članovi Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara očekivali su ga danas u podne na sastanku u gradu na Dunavu. Premijer nije došao, a predsjednik stožera Tomislav Josić prozvao ga je odgovornim za netoleranciju u hrvatskom društvu.

"Na žalost, premijer i ministri nisu smogli snage ni volje, a vjerojatno ne smatraju svrsishodnim, da dođu u Vukovar, da posjete ovaj grad i da vide kakvo je stanje ovdje, nego su jednostavno ignorirali ovaj naš poziv, ali bit će valjda neka druga prilika. Premijer Milanović je odgovoran za netoleranciju u hrvatskom društvu. On nikada službeno nije pozvao na dijalog Stožer za obranu hrvatskog Vukovara. Za razliku od njega, mi smo uvijek otvoreni na dijalog, a to dokazuje niz naših službenih poziva. Iz jučerašnjeg premijerovog medijskog istupa ne prepoznaje se ni volja ni želja da se stupi u kontakt sa Stožerom kako bi se našao izlaz iz ove situacije", rekao je Josić dodavši da je i pored toga Stožer pozvao premijera da dođe u Vukovar, ali bezuvjetno, odnosno da njima nitko uvjetuje tko će s njihove strane sudjelovati na sastanku s Milanovićem.

"Branitelji imaju pravo izabrati svoje predstavnike. Iz postupaka predstavnika vlasti jasno se očitava njihova želja i namjera da, skretanjem pozornosti na Grad Vukovar, prikriju stvarne probleme hrvatskog društva - glad i siromaštvo", izjavio je Josić.

"Nemojte nas prozivati da smo mi rušitelji ustavnog poretka, da smo teroristi - mi smo hrvatski domoljubi i mi smo zadnji koji želimo napraviti štetu ovom društvu"


Nedavne istupe Milorada Pupovca o situaciji u Vukovaru Josić je usporedio sa specijalnim ratom protiv Hrvatske 90-ih, a ministra hrvatskih branitelja Predraga Matića ocijenio je ministrom bez ministarstva, savjetnika, branitelja i Vukovara. Na pitanje novinara je li Stožer, kako tvrdi ministar Matić instruiran od HDZ-a, Josić je odgovorio da je to obično politikantstvo i da s članovima Stožera nitko ne može manipulirati.

"Mi smo na početku rekli i to tvrdimo dan-danas: mi nismo ničiji pijuni i nas politika u ovom trenutku apsolutno ne zanima. Da je HDZ na vlasti i da radi ovo što radi SDP, mi bi isto ovdje sjedili i bunili se protiv njih. Prema tome, to su čista politikantstva u koja se ne želimo uplitati. Naravno da se nama stalno pripisuje da smo nečiji, da radimo u interesu ovoga ili onoga. Ovo je stav hrvatskih branitelja i ovo je problem hrvatskih branitelja i hrvatske Vlade, ništa drugo. To o politikantstvu ne bih htio komentirati, to su jednostavno priče".

Josić odbija i sve češće kvalifikacije o članovima stožera kao rušiteljima ustavnog poretka Republike Hrvatske. "Nas su jučer prozvali da Stožer na nedemokratski način želi preuzeti vlast u ovoj državi, da želimo srušiti prvo gradonačelnika, pa ministra, premijera i predsjednika države. Mi smo hrvatski branitelji i mi smo ovu državu stvarali. Prema tome, naš cilj nikada nije bio da rušimo nešto u ovoj državi. Mi samo molimo već 9-10 mjeseci na dijalog, želimo sjesti i razgovarati. Nemojte nas prozivati da smo mi rušitelji ustavnog poretka, da smo teroristi - mi smo hrvatski domoljubi i mi smo zadnji koji želimo napraviti štetu ovom društvu. Prizvali su nas da je Stožer kriv ako se nešto dogodi u ovom gradu. Mi molimo 9 mjeseci na razgovor, stalno nam se od Vlade nešto uvjetuje, a jedino što nam još nisu napisali riječi koje možemo govoriti. Mi smo spremni na dijalog sa svima - i sa srpskom nacionalnom manjinom i sa svima ostalima, nemojte nas prozivati za nešto što ne radimo. Ako je netko odgovoran za bilo što što se u ovom gradu događa, onda to mogu biti samo predstavnici vlasti, a ne ovaj napaćeni narod".

Tomislav Josić izrazio je i nezadovoljstvo izvještavanjem u hrvatskim medijima o problemima u Vukovaru, a koje je nazvao selektivnima. Po njegovim riječima uklonjena je ploča s natpisom Ovčara pokraj Vukovara, potrgane su osmrtnice s imenima sotinskih žrtava iz Domovinskog rata, nedavno ekshumiranih, a stradala je i ploča s mosta u Rijeci, nazvanom po hrvatskim braniteljima.

HDZ odgovorio Vladi na optužbe: Apsurdne su, ali i vrijeđanje zdrave pameti, izjave kojima se implicira da bi Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, koji okuplja branitelje i obitelji žrtava velikosrpske agresije, trebao ikog da ga vodi

"Nisu nas iznenadile ovakve optužbe Vlade nakon što je u Vukovaru na nezakonit način pokušala implementirati Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. Pogotovo jer je svakome jasno da je aktualna vlast nasilnim noćnim postavljanjem dvojezičnih ploča htjela instrumentalizirati vukovarsku tragediju na najprizemniji mogući način kako bi prekrila svoju sramotu zbog Lex Perković i posljedice koje je on izazvao po međunarodni ugled i položaj Hrvatske. O tome svjedoče i napori koje su vladajući uložili kako bi pitanje ćirilice u Vukovaru pokušali progurati Europskoj komisiji kao problem. Ali, za razliku od njih, članovi Komisije dobro znaju što se u Vukovaru događalo.


Apsurdne su, ali i vrijeđanje zdrave pameti, izjave kojima se implicira da bi Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, koji okuplja branitelje i obitelji žrtava velikosrpske agresije, trebao ikog da ga vodi. HDZ, međutim - kao što smo više puta javno naglašavali - podržava sve ono što je prihvatljivo stradalnicima, braniteljima i građanima Vukovara. To više što za takvo njihovo stajalište postoji čvrsto uporište u članku 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina - članku koji i danas Vlada, predsjednik, ali, na žalost, i pravni eksperti uporno ignoriraju - čime preuzimaju odgovornost.

HDZ podržava sva prava nacionalnih manjina i podržava uvođenje dvojezičnosti svugdje gdje je to izvedivo, sukladno Ustavnom zakonu, što smo više puta i dokazali.

Naši pozivi Vladi da poštuje zakonitost i prekine mučnu situaciju za sve u Vukovaru nisu naišli na odaziv. Umjesto da riješi problem odnosa prema dvojezičnosti, Vlada je dopustila da on eskalira. Pokazuju to i najnoviji događaji u Udbini gdje su, na žalost, razbijene dvojezične ploče. Takvo ponašanje najoštrije osuđujemo. Ali odgovornom za te događaje, iz gore navedenih razloga, držimo  Vladu koja je krivom politikom u Vukovaru isprovocirala ovakvo neprimjereno ponašanje u Udbini.

Pozivamo još jednom Vladu da prestane s protuzakonitom implementacijom Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, da poštuje volju stradalnika Vukovara i napokon prekine ovu mučnu situaciju. Pozivamo Vladu i da se posveti svome primarnom poslu - za koji je i dobila mandat - a to je da Vukovarcima, ali i svima nama, osigura uvjete za bolji standard, te da svoju energiju počne trošiti na popravljanje teške gospodarske i socijalne situacije u koju nas je dovela svojim neznanjem i nesposobnošću", stoji u priopćenju HDZ-a.

Pročitajte više