Stožer za obranu hrvatskog Vukovara predstavio referendumsko pitanje

Foto: Hina

GRAĐANSKA inicijativa Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara počet će 17. prosinca prikupljati potpise za raspisivanje referenduma na kojem će se građani očitovali o tome jesu li "za" to da se "ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovicu stanovnika takve jedinice".

Objašnjavajući na konferenciji za novinare tog stožera promjene koje bi nastale u zakonodavstvu ako većina birača na referendumu zaokruži "za", njegova članica Snježana Patko rekla je kako bi se predloženom izmjenom promijenio zakonski uvjet da pripadnici nacionalne manjine - da bi ostvarili pravo na uporabu jezika i pisma - trebaju činiti trećinu stanovništva grada ili općine, a prihvatio bi se uvjet iz prošlog Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina od najmanje pedeset posto.

"Predloženom izmjenom Republika Hrvatska ne bi prekršila pravila međunarodnog prava jer pravo ravnopravne službene uporabe jezika nacionalne manjine jamči europska Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina tako da ne određuje udio koji pripadnici nacionalne manjine moraju činiti u ukupnom stanovništvu, nego se svakoj državi prepušta da to uredi svojim zakonodavstvom", istaknula je Patko.

Kako je rekla, prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma trajat će do 1. prosinca.

Član Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara za pravna pitanja Vlado Iljkić izvijestio je da će stožer od mjerodavnih institucija zatražiti da se objave svi potrebni registri i popisi kako bi kroz saborsku proceduru mogao pokrenuti izradu i donošenje zakona o lustraciji po uzoru na sličan zakon u Poljskoj.

Na pitanje novinara je li se odustalo od inicijative za proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta, što je bilo najavljivano kao jedno od mogućih referendumskih pitanja, Iljkić je odgovorio kako će taj stožer do tog statusa Vukovara "pokušati doći kroz Sabor kad se za to steknu uvjeti".

Novinare je zanimao i pravni status stožera, na što je Vlado Iljkić odgovorio kako se on još nije pravno registrirao kao udruga te će to učiniti kad se za to pokaže potreba, a do tada će, u skladu sa zakonom, djelovati kao građanska inicijativa.

Pročitajte više