Strah, panika i očaj na Velebitu: "Gledali su nas bez riječi, uplakanih lica, ali nisu se predali. Divimo se ovoj djeci!"

AKCIJA spašavanja kakvu Hrvatska gorska služba spašavanja ne pamti odvila se na Sjevernom Velebitu. Drama, očaj, strah i neizvjesnost riječi su kojima se najbolje može opisati atmosfera koja je vladala kako među spasiocima, tako i među 28 njemačkih državljana, većinom djece, koji su zaglavili na buri i hladnoći na Sjevernom Velebitu. Izgubljeni, pothlađeni i preplašeni.

Drama je počela nakon što je Županijski centar 112 u petak navečer zaprimio poziv upomoć te o njemu obavijestio HGSS Stanicu Gospić, koji se vrlo brzo pretvorio u stravičnu potragu za 28 njemačkih državljana, od kojih su većina bili maloljetna djeca.

Planinarski izlet pretvorio se u noćnu moru

Naime, ova grupa njemačkih turista bila je stacionirana na planinarskom domu Alan te je isplanirala jednu relativno laganu i interesantnu planinarsku turu. Vozilima su ih odvezli koliko su mogli te su dalje nastavili pješice. Sve bi bilo u redu da su pratili, inače izvanredno markiranu planinarsku stazu. Naravno, nisu, nego su se prema vlastitom nahođenju zaputili u bespuća sjevernog Velebita.

Ovaj dio planine je, tvrde iz HGSS-a, uistinu teško prohodan, bez ikakvih staza ili puteva, odnosno sa stazama koje naširoko zaobilaze ovo područje.

Nesretni turisti su se satima tvrdoglavo probijali neprohodnim kršem, zapravo su se samo još više zaglavljivali sve do trenutka kada im je ponestalo snage i volje. Zaglavljeni između strmih padina na planinskom prijevoju shvaćaju stvarno stanje stvari te zovu pomoć. Županijski centar 112 ih spaja u konferencijski razgovor s dežurnim telefonom HGSS Stanice Gospić, te se pokreće potraga.



Potraga organizirana u rekordnom roku

Potraga je organizirana vrlo brzo, pa gorski spašavatelji s tri terenska vozila kreću put planine. Situacija je teška, čak kritična, te potraga preuzima karakter iznimne hitnosti. Pada mrak, a s njim i temperatura, bura je već u dobroj mjeri ograničila promet dolje na magistrali, te je u stalnom porastu, ne može se sa sigurnosti reći gdje bi unesrećeni mogli biti - sve su opcije otvorene.

"Iako bez problema stupamo u kontakt s unesrećenima, informacije koje nam daju nisu od velike koristi, čak su kontradiktorne", priopćio je HGSS.

Kako gorski spašavatelji nikada, ali baš nikada ne znaju gdje će se dogoditi nezgoda, niti kada će to biti, niti koliko će biti unesrećenih, kao niti kakve će biti ozlijede, stalno moraju improvizirati, stoga su s vremenom postali pravi majstori improvizacije. Odluke se donose brzo i odlučno. Voditelj akcije ili tima se sluša bespogovorno. Jedino ovakav način rada u ovakvim situacijama daje rezultate, pa je tako bilo i u ovom slučaju.

Spas stigao usred noći, prestravljena djeca u potpunom šoku

Koju minutu iza 3.30 dva tima gorskih spašavatelja dolazeći iz dva suprotna smjera, gotovo istovremeno dolaze do planinskog sedla na kojem pronalaze unesrećene turiste.

"Stanje je kaotično, vođeni velikim neiskustvom, odlučili su se utaboriti na vjerojatno najgorem mjestu na tom dijelu, te se izložili silovitim udarima bure. Djeca su ležala po grmovima i u travi, na goloj zemlji. Njihova oprema bila je za sve osim za hodanje terenom na kojem su se zatekli, kratke hlače i sandale ili kratke tenisice nisu ih štitili ni od čega. Osjećao se strah, panika i očaj. Gledali su nas bez komentara, lica zamrljanih suzama. Hipotermija je činila svoje", priopćili su iz HGSS-a.

Situacija je bila gora nego što su očekivali. Iako sretni što su pronašli iglu u plastu sjena, spasioci se nisu smijali. Turiste je trebalo izvući iz planine.

"Nikad nismo imali potragu za 28 ljudi, od kojih je 26 djece. Trebalo ih je brzo ugrijati, ali kako? Hodanjem! Brzo smo organizirali kolonu. Između njih postavili novog vođu, koji ih je prebrojio i objasnio da iako su u potpunosti iscrpljeni moraju pronaći negdje u sebi snage za izvlačenje iz planine i pripremiti se za višesatno hodanje. Negodovanje je bilo očito, ali situacija nije trpjela odgodu te su to jasno shvatili iz boje našeg glasa te se kao mala vojska posložili u liniju i krenuli. Krenuli ovog puta za vodičem koji poznaje svaku stopu ove planine, pomno bira stazu, i tempo prilagođava svakom članu. Uz očekivane probleme krenuli smo", kazali su iz HGSS-a.



Suze je ubrzo zamijenio smijeh: "Divimo se ovoj djeci"

Kolona gorskih spašavatelja i nesretnih turista je bila dugačka više od 100 metara, nijemo se kretala mračnom šumom, čudotvorno zaobilazeći sve prepreke vođena vrsnim poznavaocem ove planine. Gorski spašavatelji bili su na čelu i začelju, ali i pomiješani s djecom u koloni, dajući im na taj način neku čudnu snagu, koja ih je nosila kroz noć.

"Iako je planina do sad prema nepromišljenim turistima bila surova i nemilosrdna, spremna uzeti žrtve, izgleda da je promijenila mišljenje gledajući koliku žrtvu činimo kako bi ih spasili od njene nemilosti. Nije nam dalje priređivala iznenađenja. Dok smo se polako, ali odlučno kretali sad već planinskom stazom znanog nam Premužića, dan je zamijenio noć, a Bura nam očistila pogled. Ljepote prizora je nezamjenjiva, snaga prirode očita. Upijaju je i naši klinci koji već više nisu samo uplakana djeca, nego pravi izviđači.

Jedan je zapjevao, dok ga njih par već prati zviždukom. Vade se i zastave timova. Tek sad primjećujem da ih cijelo vrijeme nose ne ispuštajući ih iz ruku. U daljini se nazire planinarski dom Alan, a na lica se vraća osmjeh. Divimo se ovoj djeci. O ovome će još dugo pričati. Izdržali su. Svi. Dolazimo u dom, utisci se gomilaju, a onda se čuje himna njihova tima, pjevaju je sami, nama u čast. Pružaju male ručice i na lošem hrvatskom kažu - hvala", dirnuti su bili spasioci.

HGSS-u pune ruke posla s neiskusnim turistima

Netom nakon što su se vratili iz cjelonoćne akcije spašavanja 28-orice njemačkih izviđača, pripadnici HGSS Stanice Gospić su upućeni pod stjenoviti vrh Kiza u okolici Baških Oštarija. Poziv u pomoć upućen je spasiocima zbog ozljede u samom podnožju stijene. Radi se o ženskoj osobi koja je iz za sada neutvrđenih okolnosti zadobila ozljede noge, pa je trebala pomoć i transport do bolnice.

Oko 16.30 sati završena je akcija spašavanja planinarke koja je planinareći kod planine Kiza kod Baških oštarija, ozlijedila nogu. Ekipa HGSS iz Gospića, zbrinula je ozlijeđenu te je transportirala do najbliže cestovne komunikacije u dolini gdje su čekala kola Hitne medicinske pomoći. Tim HMP je preuzeo ozlijeđenu čime je i ova akcija HGSS-a završena.

Dolaskom turističke sezone, spasioci HGSS-a nerijetko imaju pune ruke posla s neiskusnim turistima, koji se često upućuju u avanture koje ponekad, nažalost, završe tragično. Na sreću, zahvaljujući stručnosti i brzim reakcijama hrvatskih spasioca, u najvećem broju slučajeva incidenti poput ovog na Velebitu imaju sretan završetak.

Pročitajte više