Štrajk i dalje traje: Sutra isplata jedne plaće radnicima TIBO-a

Foto: FAH

ŠTRAJK u Tvornici industrijske i brodske opreme (TIBO) "3. maj", koji je počeo prije tjedan dana, nastavljen je u četvrtak, a povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata (SMH-IS) Željko Bilić izjavio je da je Uprava za sutra najavila isplatu prve plaće te 1. travnja isplatu još jedne plaće.

Taj je sindikat zasad odustao od najavljenih akcija izvan tvorničkoga kruga i prosvjeda na ulicama ili trgovima, rekao je Bilić za Hinu, dodajući da će štrajk prekinuti tek nakon isplate druge plaće.

U štrajku od sredine prošloga tjedna

Radnici matuljskoga TIBO-a, njih 85, od sredine prošlog tjedna štrajkom traže isplatu plaća od prosinca prošle godine i informacije o privatizaciji i sudbini te državne tvrtke.

Po riječima sindikalnog povjerenika, novac za isplatu plaća za prosinac prošle godine i siječanj ove godine osigurat će pulski Uljanik, koji će unaprijed platiti ugovoreni posao, a radnici će nakon toga prekinuti štrajk kako bi ga završili.

Bilić je istaknuo da takvim dogovorom nije osigurano i konačno rješenje problema TIBO-a te da ne vidi zašto se ta tvrtka, kao što će vjerojatno biti s Tvornicom motora i dizalica "3. maj" (MID), ne bi privatizirala tako da je preuzme pulski Uljanik.

Tko će TIBO-u platiti posao za Uljanik?

Pitanje je tko će nam isplatiti plaće nakon što obavimo posao za Uljanik, rekao je Bilić i podsjetio da će o problemima TIBO-a sutra, među ostalim, raspravljati Gospodarsko-socijalno vijeće Primorsko-goranske županije.

TIBO i MID izdvojeni su iz Brodograđevne industrije "3. maj" u postupku privatizacije te je upravljanje nad njima preuzela država, a Brodogradilište "3. maj" postalo je dio Uljanik grupe.

Pročitajte više