Štrajk pilota Lufthanse prekinut odlukom suda

Foto: FAH

NADLEŽNI sud u Frankfurtu u srijedu je prekinuo štrajk pilota njemačkog zračnog prijevoznika Lufthanse, javili su njemački mediji.

Zemaljski radni sud u Frankfurtu prihvatio je zahtjev Lufthanse koja je tražila prekid štrajka. Sud je zaključio da sindikat Vereinigung Cockpit štrajkom ne traži veće plaće ili prava, nego da želi postići veća prava u suodlučivanju o niskotarifnom konceptu Lufthanse, što je protuzakonito, izjavio je predsjednik sudskog vijeća.

Sud na nižoj instanci u utorak je štrajk bio proglasio zakonitim.

Tijekom dana trebala bi biti donesena i odluka na sudu u Koelnu o sličnom sporu u Germanwingsu, tvrtki kćeri Lufthanse.

Sindikat najavljuje daljnje štrajkove

Sindikat pilota najavljuje daljnje štrajkove u Lufthansi unatoč sudskoj odluci.

Lufthansa je optužila sindikat neistinite informacije o ciljevima štrajka. Sindikat je u prošlosti žestoko kritizirao Lufthansine planove restrukturiranja koje uključuje i niskotarifnu tvrtku kćer Eurowings. Piloti se pribojavaju da bi se time pilotska radna mjesta preselila u druge europske zemlje i postala jeftinija, odnosno da ne bi bila podložna njemačkim kolektivnim ugovorima.

Ovo je 13. po redu štrajk pilota u posljednju godinu i pol. Zbog njega je u utorak otkazano oko 1000 letova, a oko 140.000 putnika moralo je mijenjati planove putovanja.



 

Pročitajte više