Strane banke će tužiti Vladu zbog švicaraca, Lalovac odgovara: To vam baš i nije pametno

Foto: Guliver Image / Getty Images, FAH

HRVATSKI plan konverzije kredita u švicarskim francima u kredite u eurima je narušavanja važećih zakona Europske unije i bilateralnih investicijskih sporazuma, tvrdi konzorcij stranih banaka, a prenosi Bloomberg.

Konzorcij kojeg čine Erste Group Bank AG, UniCredit SpA, OAO Sberbank, Raiffeisen Bank International AG i Hypo Group Alpe Adria AG, odnosno vlasnici najvećih banaka u Hrvatskoj (s izuzetnom državnog HPB-a) plan konverzije namjerava osporavati na sudu.

Banke ne žele konvertirati sve kredite

Sporna je, tvrde inozemni vlasnici hrvatskih banaka, namjera ministra financija Borisa Lalovca da se krediti konvertiraju po tečaju koji je važio na dan sklapanja ugovora o kreditu. Slični sudski sporovi već su pokrenuti u drugim europskim zemljama poput Mađarske i Poljske.

"Ozbiljno smo zabrinuti zbog ovog razvoja situacije i izjave dužnosnika Vlade RH. Prisilna konverzija bez razmatranja imovinskog stanja korisnika i mogućnosti otplate duga je ozbiljno retroaktivno interveniranje u postojeće ugovore", poručuju banke u zajedničkoj izjavi.

Lalovac: Nije vam to pametno

Ministar financija Lalovac oštro je komentirao ovakve tvrdnje banaka. Poručio im je da im tužba baš i nije pametna.


"Kad su građani preplaćivali kamate, onda se nisu bunili. Kada su milijarde kuna odlazile iz zemlje dok je Hrvatskoj bilo najteže, a od 2008. do 2014. otišlo je osam milijardi kuna iz džepova građana, tada se središnjice banaka nisu bunile. Neka nazovu sada svoje matice u Italiju ili Austriju i kažu 'Halo, moramo vratiti novac'", poručuje Lalovac.

Banke koje sada tvrde da se Vlada RH ne vodi socijalnim kriterijima pri konverziji kredita Lalovac je upitao zbog čega su i na temelju čega špekulantima uopće odobravali kredite. Ministar financija kaže da hrvatski građani žele svoje kredite uredno vratiti, "ali ne žele uzeti 500.000 kuna, a vratiti tri milijuna".

"Ustavno pravo Vlade je da štiti svoje građane. A bankama nije pametno tužiti zemlju u kojoj žive i rade. To nije pametno nikome, posebno ako se zna da žive od proračuna. Plaćamo tim bankama 10 milijardi kuna i uredni smo platiše. Nije pametno ići protiv vlastitog naroda i zemlje, mislim da trebaju poslušati glas naroda", kaže Lalovac.

Maras: Prije bih skočio na glavu s drugog kata, nego što bi Vlada odustala

Oglasio se i ministar rada i poduzetništva Gordan Maras.


"Mi štitimo interese građana, na kojima su te banke zaradile milijarde kuna. Negdje mora biti kraj. Interes građana puno nam je važniji od interesa građana. I tu nema nazad, nema govora ni o kakvom ustupku", rekao je Maras.

Na pitanje ima li šanse da će Vlada odustati od konverzije, Maras odgovara: "Pa kaj vam mi izgledamo kao da se šalimo? Prije bih s drugog kata skočio na glavu, nego što bi Vlada odustala od tog zakona".

U Hrvatskoj 23,1 milijardi kuna kredita u francima

Bloomberg podsjeća da u Hrvatskoj ima oko 55.000 kredita u švicarskim francima, ukupne vrijednosti 23,1 milijardi kuna. Uglavnom se radi o stambenim kreditima, koje građani zbog snažnog rasta tečaja švicarskog franka sve teže otplaćuju.

Vlada je zbog toga odlučila intervenirati, te je najavljeno da će se plan konverzije početi primjenjivati već od listopada. Korisnicima kredita u francima bi se u tom slučaju smanjile rate kredita, a drastično bi umanjen bio i iznos koji još moraju otplatiti. Banke bi, prema planu Vlade RH, zauzvrat dobile porezne olakšice.

I šef HUB-a napao Vladu

Na Vladu se obrušio i Zoran Bohaček, predsjednik Hrvatske udruge banaka (HUB). Poručio je da plan konverzije nije dobar zato što pogoduje bogatima.

"Po ovim predloženim modelima anuiteti se ne mijenjaju uopće ili se mijenjaju par postotaka gore ili dolje. Znači onima kojima stvarno treba pomoć se uopće neće pomoći. A to je velika većina, po broju, a po iznosu nešto manja, dužnika u švicarcima. Ne znam kako socijaldemokratska Vlada ide u jednu mjeru koja je potpuno socijalno neosjetljiva i neopravdana", rekao je Bohaček u Dubrovniku, gdje se održava Međunarodna konferenciji osiguravatelja depozita.

Pročitajte više