Strani izaslanici: Europa će s Hrvatskom biti bogatija i jača

Ilustracija: Tomislav Krišto/Cropix

VODITELJI stranih parlamentarnih izaslanstava koji su danas prisustvovali svečanoj sjednici Hrvatskog sabora čestitali su Hrvatskoj na priključenju Uniji, ističući za HRT da se "vraća Europi kojoj je oduvijek pripadala" i da je uspješan primjer ostalim zemljama regije na njihovu europskom putu.

Predsjednik mađarske Nacionalne skupštine Laszlo Kover izjavio je novinarima nakon sjednice kako je Mađarska od prvog trenutka bila uz Hrvatsku i dodao kako se ulaskom Hrvatske u EU zaključuje jedno, a počinje drugo važno razdoblje.

"U tom novom razdoblju imamo ponudu za Hrvatsku, da zajednički podupiremo zemlje zapadnog Balkana koje će je slijediti na euroatlantskom putu", rekao je Kover.

Predsjednik slovenskog Državnog zbora Janko Veber ocijenio je kako se priključenjem Hrvatske Uniji ostvaruje njezin dugogodišnji životni cilj i vjeruje da će to unaprijediti odnose Hrvatske i Slovenije.

"Hrvatska se priključuje projektu mira, pravde, odgovornosti i nade"

Potpredsjednik Europskog parlamenta Miguel Angel Martinez ocijenio je da je Hrvatska povijesno, kulturno i zemljopisno oduvijek bila dio Europe. "Hrvatska se priključuje projektu mira, pravde, odgovornosti i nade i posve sam siguran da će Europa s Hrvatskom biti bogatija i jača", istaknuo je Martinez.

Drugi predsjednik Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta Fritz Neugebauer podsjetio je na stoljetnu povezanost Hrvatske i Austrije. "Put Hrvatske do 1. srpnja je nešto na što možete biti ponosni i što je vrijedno svakog poštovanja. Uvjeren sam da će Hrvatska odigrati veliku ulogu pomažući drugim državama koji streme istom cilju", istaknuo je.


"Hrvatska je vrlo dobro pripremljena"

Prva potpredsjednica švedskog parlamenta Susanne Eberstein ocijenila je da je Hrvatska vrlo dobro pripremljena za članstvo u EU i vrlo dobar primjer za zemlje u regiji i za proces proširenja Unije.

Voditeljica međuparlamentarne skupine prijateljstva Francuske i Hrvatske u francuskom Senatu Michelle Andre podsjetila je da je Francuska zajedno s Njemačkom počela projekt EU-a te je istaknula kako je dobro poznato što su sve Hrvati učinili da bi svojim susjedima omogućili da pođu istim putem.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko na kraju je istaknuo da se Hrvatska sada treba okrenuti budućnosti i ostvariti svoje i europske interese u zajednici europskih država. "Uvjeren sam da će buduće generacije u Uniji i Hrvatskoj uživati u vrijednostima EU-a više nego što smo mi dosad. Mir, sigurnost, ljudska prava, temeljne slobode i vladavina prava vrijednosti su koje hrvatskim građanima ulijevaju nadu u bolju budućnost", zaključio je predsjednik Sabora.

Leko i Veber razgovarali o zajedničkom djelovanju Hrvatske i Slovenije u EU

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko održao je bilateralni sastanak s predsjednikom slovenskog parlamenta Jankom Veberom. Kako su izvijestili iz Sabora, Leko je zahvalio Veberu što je svojim dolaskom uveličao svečanu sjednicu Sabora povodom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, a Veber je istaknuo kako mu je bila velika čast što je prisustvovao takvom, kako je rekao, velikom povijesnom događaju.


"Naša je budućnost u Europskoj uniji, a sad je još više vežemo za susjede. Slovenija i Hrvatska imaju zajedničku povijest, a sad i zajedničku budućnost", rekao je Leko. Izrazio je zadovoljstvo što su dvije zemlje nedavno riješile izuzetno teška bilateralna pitanja. Naglasio je da hrvatsko-slovenski odnosi nisu samo politički, nego su razvijeni i u svim drugim područjima - od snažne gospodarske razmjene, kulturne suradnje do osobnih kontakata građana. Leko je posebno zainteresiran za iskustva slovenskog parlamenta u djelovanju u Europskoj uniji te je u tom pogledu naglasio važnost da međuparlamentarne skupine prijateljstva nastave suradnju.

Veber je izrazio želju da Slovenija i Hrvatska surađuju pri oblikovanju važnih odluka u EU, u čemu je značajna uloga parlamenata. Istaknuo je da slovensko iskustvo pokazuje kako bi nacionalni parlamenti trebali imati veći nadzor nad odlukama Europske unije i nacionalnih vlada kad je riječ o europskim zakonima. Veber smatra da treba kadrovski ojačati parlamente jer slovenski Državni zbor često ne stigne proučiti sve materijale koje im na prethodno mišljenje dostavi Europski parlament. Smatra da Hrvatska može iskoristiti slovenski primjer korištenja europskih fondova za razvoj sela i poljoprivrede, u čemu je Slovenija iznimno uspješna. U tom pogledu, naglasio je Veber, moguće je kandidirati zajedničke projekte u obliku prekogranične suradnje.

Leko je istaknuo i regionalne inicijative, poput Dunavske strategije i Jadransko-jonske inicijative, u kojima dvije zemlje mogu zajednički uskladiti politiku. Veber se složio da bi zajedničko djelovanje u takvim inicijativama bilo iznimno dobro, posebno prilikom donošenja proračuna EU i kohezijske politike.

Predsjednik slovenskog Državnog zbora na kraju je pozvao predsjednika Hrvatskoga sabora da službeno posjeti slovenski parlament, što je Leko prihvatio.

Pročitajte više