Strani turisti nisu smjeli uploviti u Neumski zaljev

Foto (Ilustracija): Index

PUTNIČKI brod pod američkom zastavom, na kojemu je bilo pedesetak turista, uplovio je danas prijepodne u Neumski zaljev, no morao ga je vrlo brzo napustiti jer bosanskohercegovačke vlasti nisu željele dopustiti iskrcavanje turista koji su kanili razgledati taj mali dio obale koji pripada BiH.

Nakon kraćeg zadržavanja brod je isplovio potražiti luku iskrcaja u Hrvatskoj, a iz Granične policije BiH su na taj događaj reagirali priopćenjem iz kojega proizlazi kako strani turisti, koji bi u Neum kanili doći brodom, na to slobodno mogu zaboraviti.

Pozivajući se na odluku Predsjedništva BiH iz srpnja 2014. godine iz Granične policije su podsjetili kako je tada državni vrh na sebe preuzeo ovlasti izdavanja dopuštenja za uplovljavanje stranih brodova u neumski akvatorij.

Bio je to rezultat činjenice da su se općinske vlasti u Neumu bunile zbog uplovljavanja stranih ratnih brodova, koji su dolazili u prijateljske posjete kakve su uobičajene u pomorskoj tradiciji.

U Neumu su tvrdili kako im se tako zagađuje more te rastjeruju turisti pa su u Predsjedništvu BiH zaključili da se s ovakvom praksom prekine, a da Vijeće ministara nakon toga sačini sveobuhvatnu analizu učinaka uplovljavanja brodova u Neumski zaljev.

"Dok Predsjedništvo BiH ne razmotri tu analizu obustavlja se izdavanje suglasnosti za uplovljavanje stranih brodova", istaknuli su iz Granične policije BiH.

U Neumu zapravo ne postoji niti međunarodni granični prijelaz za pomorski promet pa turistima tamo nema tko izdati dopuštenje za ulazak na teritorij BiH.

Pročitajte više