Stranka, to sam ja: Novi naziv HGS-a je Željko Kerum - Hrvatska građanska stranka

Foto: Hina

ŽELJKO KERUM odlučio je personalizirati ime svoje stranke. Odnedavna se, naime, HGS zove Željko Kerum - HGS. Time se Kerum priključio trendu kojeg su poveli Ivo Josipović i Milan Bandić, koji su svoje stranke nazvali imenom svojim. Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti te Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez Ive Josipovića.

Tražili smo komentar Željka Keruma, no nije nam se javio. Nikakvo čudo. Njegov Joker slavi osam godina postojanja. Riječ je o jedinom preostalom zdravom dijelu nekoć bogatog imperija, koji se nedavno urušio kao kula od karata. Planiran je bogati zabavni program, a trgovci nude velike popuste. Vjerojatno se i šef HGS-a negdje opustio.

Čuo da se Sanader povukao pa otvorio pivo, a do ponoći osnovao i stranku

Inspiraciju da svoju nezavisnu listu pretvori u stranku, Kerum je dobio iznenada. Sasvim neočekivano. Kada je čuo da je Ivo Sanader dao ostavku u srpnju 2009. godine, Kerum je otvorio pivo. Bilo je rano popodne. Novopečeni splitski gradonačelnik popio je vjerojatno još pokoju, a onda se malo nakon ponoći popeo na pozornicu restorana Sky na vrhu Jokera i uz Alku Vuicu najavio osnivanje stranke. Zvat će se građanska, sve je iznenadio Kerum. Zašto građanska, kada mrzi urbano, nikome nije bilo jasno, a nije objašnjeno ni do dana današnjeg. 

Po osnivanju 2009. HGS je Kerumu bio treća politička snaga u državi

Osnivačka skupština Kerumove stranke koji mjesec kasnije privukla je apsolutno sve redakcije u Sky. Nema tko nije došao. Boljitak, prosperitet, treća politička snaga. Odmah iza SDP-a i HDZ-a. Kerum se u to doba već diskreditirao aferom vrtići i pogodovanjem prijatelju Ivici Livaji te tako najavio kako zamišlja upravljanje gradom. Gradskim novcem sredila se i Zapadna obala pred hotelom Marjan, a odluka da se sa 700 tisuća kuna spasi Skalinada pokojnog Zdenka Runjića pred ovrhom supruge glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića u goste mu je konačno dovela predsjednika Ivu Josipovića, koji ga je dotad zaobilazio u širokom luku. Taman u pravo vrijeme, pred izbore 2011. godine. 

Godina surovog otriježnjenja

Sanaderova nasljednica Jadranka Kosor pala je na Kerumov šarm i stavila ga na listu iznad doajena i tadašnjeg šefa splitskog HDZ-a Duje Marasovića. Prolaz je na listi sa HDZ-om izborila i sestra Nevenka Bečić, a malo je nedostajalo da im se pridruži i šogor Petroslav Sapunar. Gradonačelnik i saborski zastupnik, Željko Kerum bio je početkom te 2012. godine na vrhuncu svoje političke karijere. No, bila je to godina surovog otriježnjenja. Manje za njega osobno, a više za brojne poslovne partnere koje je ostavio kratkih rukava. Saborska zastupnica Bečić u tišini se iskrala iz Uprave Kerum d.o.o., propali posao uvaljen je bratu Juri i nećakinji Željki, koja je na kraju završila sa optužnicom Državnog odvjetništva za pogodovanje vjerovnicima.

25 tisuća sigurnih

Akcija spašavanja utopljenika Keruma pokrenuta je 2013. godine. Taman su minuli izbori, HGS je bio prikriveni pobjednik, u Županiji u savezu sa HDZ-om, a u Gradu sa SDP-om. Spremni su SDP-ovci bili oprostiti Kerumu milijune dugova, tri firme je progurao kroz predstečajne nagodbe, ali hotel Marjan ipak nije uspio spasiti. Banke su ga stavile na bubanj, a radnici pokrenuli stečaj.

Na parlamentarne izbore 2015. HGS izlazi sam bez koalicijskih partnera. HDZ mu je okrenuo leđa, a suradnja nije dogovorena ni sa prijateljem Bandićem. Kerum se uzda da ima sigurnih 25 tisuća glasova, što mu trasira put u Sabor, ali je problem što su podijeljeni na dvije izborne jedinice. Pa je tako Split u X., a Kerumi u IX. jedinici. Koji glas pokušat će se osvojiti u dijaspori. Možda je baš za te birače, ime stranke personalizirano.

Željko Kerum dodan imenu stranke radi izbora 

"Narod prepoznaje Željka Keruma. On je najpoznatiji, predsjednik je i osnivač stranke. Ljudi kada vide ime Željka Keruma, znaju da je to Željko Kerum. Ako vide samo HGS, to možda i ne bi bio slučaj", kazao nam je Jure Šundov, Kerumov zamjenik. Potvrdio je kako je ime osnivača dodano radi izbora.

Pročitajte više