Stravično: Hrvatska već 40 dana u pritvoru drži teško bolesnu Turkinju osuđenu zbog borbe za slobodu govora

HRVATSKA već 40 dana u pritvoru drži teško bolesnu tursku novinarku Vicdan Ozerdem koja je uhićena na temelju Interpolove tjeralice po zahtjevu Turske, iako joj je 2005. godine Njemačka odobrila azil.

Ozerdem je tijekom 90-ih uhićena u Turskoj zbog sudjelovanja u demonstracijama protiv represije koju turska vlast vrši na slobodu govora te je gotovo 10 godina u domovini provela po zatvorima tijekom čega je brutalno premlaćivana i mučena. Iz Kuće ljudskih prava piše da su novinarku u Turskoj podvrgavali teškim metodama mučenja poput elektrošokova i dugotrajne izolacije.

"2005. godine uspijeva pobjeći u Njemačku"

2005. godine uspijeva pobjeći u Njemačku gdje sada živi sa suprugom i sedmogodišnjim sinom. U Hrvatskoj njezina agonija počinje 25. srpnja kada je uhićena na graničnom prijelazu u Metkoviću. Iako je imala valjane putničke isprave, ona je već 40 dana u pritvoru i čeka sudski postupak u kojem će se odlučivati o njezinom izručenju Turskoj.

"Centar za mirovne studije, odvjetnici Tihomir Mišić i Jele Obrad Cobenzl traže od suda da se zbog zdravstvenog stanja i  retraumatizacije izazvane boravkom u pritvoru Vicdan ukine pritvor i primjene, takozvane, mjere opreza, te da se u ovom kao i drugim sličnim slučajevima postavi praksa da se osobe kojima je odobren status izbjeglice i/ili azilanta vraćaju isključivo u zemlju azila, a ne u zemlju tražiteljicu izručenja jer bi svako suprotno postupanje dovelo do grubog kršenja Ustava RH, Europske konvencije o ljudskim pravima i Konvencije o pravima izbjeglica", pišu iz Kuće ljudskih prava.

"Teško govori i hoda te slabije vidi"


U Hrvatsku je stigla i majka novinarke koja ju svaki dan posjećuje u zatvorskoj bolnici, gdje je prebačena zbog lošeg zdravlja. "Njezino je stanje loše. Teško govori i teško hoda te slabije vidi. Izgubila je mnogo kilograma", kazala je Ayten Arik, majka turske novinarke stare 42-godine, za HRT.

Iz Kuće ljudskih prava otkrivaju da je Vicdan, uz mučenje u zatvoru, bila i izravna žrtva masakra u turskim zatvorima koji se dogodio od 19. do 22. prosinca 2000. godine u kojem je poginulo 28 zatvorenika i osuđenika, a njih 237 je hospitalizirano. Do sukoba je došlo kada je dio zatvorenika krenuo u nenasilan štrajk glađu kojim su se protivili prebacivanju u nove zatvore, jer su strahovali da će imati veću mogućnost postati žrtve mučenja.

"Tijekom masakra je zapaljena"

"U operaciji kojoj je navodni cilj bila zaštita štrajkaša glađu (paradoksalno nazvanoj 'Povratak u život') je sudjelovalo oko 10 000 naoružanih vojnika i pripadnika policije. Stvarni cilj je bilo gušenje otpora zatvorenika bilo kakvim sredstvima. Vicdan je bila zatvorenica u jednom od 20 zatvora u kojima se operacija provodila, zatvoru Bayrampasa", pišu iz Kuće ljudskih prava te dodaju da je sa ostalim zatvorenicima bila izložena napadu vojnika i policije u kojem su korišteni i suzavci te nervne bombe.

"Neki od zatvorenika su živi spaljeni, a među njima je i nekoliko žena s odjela na kojem je bila Vicdan. Tijekom tog masakra Vicdan je zapaljena, pri čemu joj je opečen lijevi dio trupa. Bila je izložena prizorima gorućih zatvorenica od kojih su neke zapaljene do razine neprepoznatljivosti", pišu iz Kuće ljudskih prava te dodaju da se Vicdanino zdravstveno stanje pogoršalo i zbog dugotrajnog štrajka glađu. Uz PTSP joj je dijagnosticiran i Wernicke - Korsakovljev sindrom, "skup simptoma koji nastaju uslijed malnutricije, a očituje se u ozbiljnim oštećenjima i smanjenoj funkcionalnosti neurološkog, ali i svih ostalih organskih sustava".

Već druga turska aktivistica u hrvatskom pritvoru

Zanimljivo je da je Njemačka 2005. godine odbila njezino izručenje Turskoj zbog istih optužbi radi kojih je sada u hrvatskom pritvoru. "Ako je neka od članica Europske unije već odbila zahtjev za izručenje, i time potvrdila izbjeglički status te osobe, mi smatramo da bi hrvatska tijela, kada se radi o takvoj osobi i kada ju se uhiti na osnovi Interpolove tjeralice, trebala vratiti u zemlju u kojoj je dobila azil", kazala je danas Sandra Benčić iz Kuće ljudskih prava. Ozerdem je već druga turska aktivistica koja je ovog ljeta na temelju turske tjeralice uhićena u Hrvatskoj. Nakon mjesec i pol provedenih u pritvoru, također na temelju turske tjeralice, iz zatvora je puštena Bašak Šahin Duman koja se potom vratila u Njemačku gdje je dobila azil.

Pročitajte više