Studenti EFZG-a u šoku: Umjesto 1400 dočekala ih cijena od 7200 kuna

Foto: Google stret view

STUDENTI Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koji su prenijeli diplomski ili ispite u novu akademsku godinu ostali su neugodno iznenađeni kad im je stigla obavijest o povećanju cijene upisa.

Naime, studenti su trebali platiti 1200 kuna plus 200 kuna za administrativne troškove kako bi prenijeli diplomski ili jedan ispit u novu akademsku godinu.

Međutim, vodstvo Fakulteta izglasalo je u srijedu novu odluku o povećanju cijene upisa i to za više od 500 posto.

Nova cijena koja je zaprepastila studente i njihove roditelje je 7200 kuna, a s Fakulteta poručuju kako će je korigirati i da su takvu odluku donijeli oslanjajući se na odluku Vlade RH o participaciji od 23. srpnja.

Cijena enormna jer je Vlada ukinula subvencije

Tajnica EFZG-a Martina Levačić za Index je rekla kako je Vlada donijela odluku da subvenciju za studiranje plaća samo za vrijeme trajanja redovnog studija, a to je četiri godine te da onima koji više od toga nastave studirati ukida subvencije.

"Naše odluke o povećanju cijene školarine temeljili smo na toj odluci Vlade, no očekujemo da Ministarstvo znanosti i Sveučilište donesu novu odluku jer je sadašnjom zakinut manji broj studenata. Naime 90 posto studenata nastavlja normalno plaćati kao i do sad, a manji broj bi trebao više plaćati.

Jučer je održana izvanredna sjednica fakultetskog Vijeća kako bi studentima omogućili upis i odlučili smo da ćemo sve upisati i nećemo im naplatiti, a zatim ćemo 28. rujna na redovitoj sjednici tu odluku izmijeniti i vidjeti što ćemo sa školarinom.

"Svjesni smo svega, moguće je da se cijena smanji"


Neki bi trebali po novom plaćati 7200 kuna, no to ćemo korigirati i vidjeti kako će se stvari odvijati. Moguće je da se cijena smanji, mi smo svjesni svega. Očekujemo da cijena neće biti 7200 kuna, nego u skladu s njihovim preostalim obvezama i neostvarenom broju ECTS bodova.

Riječ je o manjoj kategoriji studenata i cijena neće biti fiksna nego će ovisiti o studentu", rekla nam je Martina Levačić, tajnica EFZG-a.

Inače, studenti koji su prebacili samo diplomski u novu godinu učinili su to radi egzistencijalnih razloga kako bi si produžili studentska prava i time ostvarili mogućnost da rade još neko vrijeme preko student servisa.

Majka studentice: Radim za 2400 kuna, kako da nabavim 7200 kuna

Razgovarali smo s majkom studentice koja bi trebala platiti 7200 kuna, a nema od čega.

Ona radi za 2400 kuna, suprug također ima malu plaću i ovakvo drastično povećanje troškova studiranja kćeri ih je zaprepastilo.

"Ne znam od čega ću platiti, gdje da sad nabavim tolike novce i to za samo tri tjedna. Ne mogu vjerovati da su tako drastično povisili cijenu. Kćer i njezini kolege će se žaliti na ovu odluku Fakulteta, no ne znamo što će biti s tim. Ako ne uspiju zaustaviti provođenje nove odluke kako će mi kćer diplomirati, a dala je sve ispite i samo joj je diplomski ostao. Mogla je i njega već dati, ali je htjela nastaviti raditi preko student servisa jer nema posao koji je čeka nakon faksa", rekla nam je ogorčena majka.

Nadamo se kako će Ministarstvo znanosti i Sveučilište naći sluha za studente kojima je ostao još samo jedan ispit ili diplomski do završetka studija te da će donijeti odluku po kojoj bi EFZG ponovno mogao vratiti cijenu na staro, a ne da studentima višegodišnji trud "padne u vodu" jer ne mogu platiti školarinu.

Pročitajte više