Studije pokazale: Do 2030. Nijemci će europsku gospodarsku krunu predati Britancima

Foto: FAH

VELIKA Britanija ide prema tome da 2030. nadmaši Njemačku i postane prva gospodarska sila Europe, pokazali su u petak rezultati analize 30 najsnažnijih gospodarstava na svijetu.

Prema podacima iz istraživanja koje je proveo londonski Centar za gospodarska i poslovna istraživanja (CEBR), "smanjivanje broja stanovnika i vjerojatna slabost eura" mogli bi otežati put Njemačkoj da zadrži sadašnju razinu uspjeha.

CEBR kao čimbenik navodi i rast britanskog gospodarstva, koje je preteklo francusko i postalo peto po snazi gospodarstvo svijeta 2014.

Rast indijskog BDP-a doima se "nezaustavljivim", naveo je CEBR, ocjenjujući da će tamošnje gospodarstvo do 2024. biti treće najjače na svijetu.

Deset godina do kineske globalne dominacije

Po analizi, kinesko bi gospodarstvo 2025. trebalo zamijeniti američko na vodećoj poziciji u svijetu.

Do 2030. golemi skok sa sadašnjeg 15. mjesta trebala bi napraviti Južna Koreja, čije bi gospodarstvo, po procjeni CEBR-a tada trebalo biti osmo u svijetu, odmah iza njemačkog.

U zaključku analize, ravnatelj CEBR-a Douglas McWilliams ustvrdio je da će "spororastuća europska gospodarstva zaostajati, a azijska, iako se usporava i njihov rast, postajati sve bliža".

"Jedino europsko gospodarstvo koje stalno raste u toj ligi je švedsko. Možda bi i druge europske zemlje iz toga mogle nešto naučiti", dodao je.

Pročitajte više