Sud poništio prostorni plan koji je omogućio golf na Srđu

Foto: Facebook (Srđ je naš)

VISOKI upravni sud RH ukinuo je odluku o povećanju površine za golf igrališta i prateće sadržaje na Srđu, javlja dubrovniknet.hr. Tu spornu odluku, kojom je golf zona sa 100 povećana na 310 hektara, donio je  8. svibnja 2006. godine Želimir Bosnić, tadašnji povjerenik Vlade za Dubrovačko-neretvansku županiju.

Postupak se najprije vodio osam godina u Ustavnom, a zatim u  Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske, čekao se pravorijek o ne(zakonitoj) odluci Želimira Bosnića, nekadašnjeg povjerenika hrvatske Vlade za Dubrovačko-neretvansku županiju (DNŽ) kojom je golf zona na Srđu sa 100 povećana na cijelih 310 hektara.

Odluku o ukidanju te odluke donio je Visoki upravni sud RH u Zagrebu 28. studenog. Tako su predstavnici više nevladinih udruga iz Konavala ( "Domovina" i "Baština" ) te Dubrovnika (Društvo prijatelja prirode – Dub i Eko Omblići) poslije punih osam godina doznali da su bili u pravu. I to još u jesen 2006. godine, kada su se s mnoštvom opravdanih razloga i pitanja obratili najvišim hrvatskim pravosudnim instancijama kako bi se utvrdila ništavost Županijskog prostornog plana (ŽPP) koji je, mimo propisa, samostalno donio Želimir Bosnić.

Bosnić je u svibnju 2006. godine, iako je bio samo Vladin povjerenik za DNŽ, unatoč činjenici što je bio samo privremeno postavljeni dužnosnik, sebi priuštio ingerencije koje mu ne pripadaju.

Bosnić povećao i površine igrališta

Među ostalim, Bosnić je 8. svibnja 2006. godine donio ekspresne odluke o izmjenama i dopunama tada vrijedećeg ŽPP-a kojim je, primjerice, na platou Srđa povećao površine za golf igrališta i tzv. prateće sadržaje sa 100 na 310 hektara, u Konavlima je za slične namjene dotadašnja golf zona s 59 povećana na 80 hektara, na otoku Šipanu na predjelu Čemprijesa omogućena je izgradnja niza objekata do 1500 ležajeva.


Takav potez tadašnjeg Vladina povjerenika, u to vrijeme izrazito lojalnog i odanog člana HDZ-a, tada vladajuće stranke koju je vodio trenutačno najpoznatiji remetinečki stanar Ivo Sanader, izazvao je buru među nezavisnim pravnim stručnjacima i u nevladinim udrugama, piše duborvniknet.hr.

Povjerenik naime nema legitimitet na izborima od glasača izabranog dužnosnika, nego je samo "tehnička osoba", i ne može samostalno donositi odluke vezane za ključni razvojni dokument DNŽ-a, isticali su u svibnju 2006. pravni stručnjaci i čelnici spomenutih i ostalih nevladinih udruga diljem Hrvatske.

Megaprojekt "golfograda" na Srđu

Bosnića ta reagiranja nisu uopće smela. Već 10. svibnja 2006. godine iz tiska je izašao Službeni glasnik DNŽ-a kojim su sporne i nelegalne odluke vezane za izmjene i dopune dotadašnjeg Županijskog prostornog plana stupile na snagu. Među ostalim, temeljim tih izmjena ŽPP-a u godinama koje su slijedile gradske, županijske i državne vlasti su odobrile gradnju megaprojekta "golfograda" na Srđu.

O tome će, kao i ostalim sudskim sporovima koje Inicijativa "Srđ je naš" vodi pred hrvatskim sudovima, biti riječi na konferenciji za novinare koju će čelnici SJN-a održati u petak, 19. prosinca, u 11 sati, ispred palače Sponza, najavljuje dubrovniknet.hr.

Pročitajte više