Sud zaboravio na svjedoke Lore: Bez presude žrtve splitskog zatvora ne mogu tužiti državu

NEVJEROJATNA stvar se dogodila u Splitu. Unatoč tome što na zadnjoj stranici pravomoćne presude Vrhovnog suda za ratni zločin nad civilima u Lori piše da se mora dostaviti i oštećenicima koji su svjedočili u tom postupku, to ipak nije učinjeno. Makar ne za sve. Konkretno, Lazar Ostojić i Rade Krivić tek su ovih dana na vlastiti zahtjev dobili presudu.

Gdje je zapelo? Zašto im presuda nije uručena više od pet godina? Kako nisu imali presudu, nisu mogli ni podnijeti tužbu protiv MORH-a za naknadu štete. A onda ni Državno odvjetništvo nije moglo tužiti okrivljene za refundiranje štete.

U Lori greškom

Index je početkom mjeseca izvijestio kako je jedan od zatočenika Lore Mirko Šušak dobio 140 tisuća kuna naknade za zlostavljanja u Lori 1992. godine. U splitskom vojno-istražnom zatvoru završio je umjesto u civilnom na Bilicama greškom, kao i Ostojić i Krivić. Njih trojica bili su pripadnici grupe od 44 osumnjičenika srpske nacionalnosti koji su se našli na udaru aktualnog glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, tada vojnog tužitelja u Splitu.

Te 1992. godine Šušak, Krivić i ostali bili su za Bajića srpski teroristi koji su spremali oružanu pobunu protiv Republike Hrvatske. Deset godina kasnije, u doba dizanja optužnice za Loru u vrijeme mandata Ivice Račana, Bajiću su postali hrvatski građani srpske nacionalnosti, oštećenici u postupku za ratne zločine. Nova vremena donijela su i nove političke okolnosti pa tako i radikalnu promjenu stava Mladena Bajića, kojeg je upravo optužnica za ratni zločin u Lori katapultirala na današnju funkciju.

Izbornik Štimac glavni i na suđenju za Loru

Na suđenju za Loru, ostala je zapamćena scena s Radom Krivićem u glavnoj ulozi. Dakako da ni Rade, a ni ostali svjedoci nisu bili previše razgovorljivi kada ih je sudac Slavko Lozina pitao o događajima u Lori. Tko je to mogao tražiti od njih, nakon što se velikom sudnicom splitske Palače pravde prolomio pljesak optuženim vojnim policajcima, a Lozina suđenje otvorio čestitkom hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji na pobjedi nad Italijom u dalekom Japanu. Premda su mu tada zviždali i prijatelji optuženih policajaca, mjesta čuđenju zapravo i nema. Stožer za obranu optuženih, a i ekipu na početku suđenja vodio je nitko drugi do aktualni izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Igor Štimac. Stvarno nejasno čemu zvižduci za Lozinu.  

Našli ih za svjedočenje, a za presudu - ne

Tako su Rade, a i ostali, vrlo malo govorili. Začudo, posao tužitelja na raspravi je odjednom preuzeo jedan od branitelja, koji je sasvim neshvatljivo pitao šutljivog Krivića. "Pa dobro, ajmo mi malo raščistiti ovu optužnicu. Vi ste ovdje rekli da su vas spajali na struju", pitao je odvjetnik, inače, bivši tužitelj, vjerojatno ne očekujući da će Rade otvoriti dušu.

"Ma jesu. Ali samo malo", zaustio je siroti Rade, kojeg je Lozina odmah utišao. "To nas sad ne zanima", povikao je na svjedoka mašući rukama. 

Na koncu možda ni ne čudi što Krivić nikada nije došao do presude. Na Županijskom sudu u Splitu doznajemo da presuda nije uručena šestorici svjedoka oštećenika. Policija ih nije mogla pronaći na adresama. Index je prije koji dan razgovarao sa Ostojićem i Krivićem. Ljudi tvrde da su stalno na istim adresama. Kako su ih zvali na svjedočenje, a nisu ih uspjeli pronaći za presudu?

Pročitajte više