Sudac Kolakušić "srušio" Dalekovod: Predstečajna nagodba bila je protiv Ustava i morala!

Screenshot: HRT, Fina

TRGOVAČKI SUD Zagrebu dostavio je rješenje kojim se odbija prijedlog Dalekovoda za sklapanje predstečajne nagodbe od 26. travnja.

>Dalekovod: Trgovački sud odbio zahtjev za izuzećem suca Kolakušića!

Prema tom rješenju suca Mislava Kolakušića za Dalekovod se predviđa stečaj. Uprava tvrtke ima pravo žalbe na Visokom trgovačkom sudu u roku od osam dana. 

"Sud je utvrdio da su povezana društva dužnika i financijske institucije u ovom postupku prijavile potraživanje u iznosu od 1.4 milijarde kuna  (46.7 posto ukupnih tražbina i glasova), a koja nisu nastala do otvaranja predstečajne nagodbe, odnosno potraživanja u iznosu od 306 milijuna kuna za koja se razlučni vjerovnici nisu odrekli prava na odvojeno namirenje", stoji u obrazloženju presude u kojem se dodaje da se na ovakav način htjelo omogućiti glasanje za restrukturiranje dužnika i kojim su trebali biti stavljeni u povoljnu poziciju u odnosu na ostale dužnike.
 
Sudac Kolakušić smatra da je riječ o  bitnom kršenju zakona, ali i morala građana RH. 
 
 
Podsjetimo kako je Dalekovod već prije tražio izuzeće suca Kolakušića, no taj zahtjev odbijen je početkom rujna. 
 
Valja naglasiti kako je sudac dao na procjenu Zakon o predstečajnim nagodbama na Ustavni sud no još se uvijek o tome čeka odluka. Isto tako Kolakušić je slučaj Dalekovoda također prijavio Ustavnom sudu no Ustavni sud naložio mu je nastavak sudskog postupka za Dalekovod. 
 
 
Dalekovod: Razmatramo sve pravne mogućnosti!
 
"Uprava Dalekovoda intenzivno razmatra sve pravne mogućnosti te će postupiti u najboljem interesu društva, uvažavajući i štiteći interese radnika, vjerovnika, dioničara kao i interese šire društvene zajednice.  Vjerujemo u uspjeh i iznalaženje najboljih rješenja, a imajući u vidu da je Dalekovod usprkos svim ovim poteškoćama i dalje jedan od najvažnijih izvoznika u Republici Hrvatskoj, s dugom tradicijom poslovanja i snažnom pozicijom branda na međunarodnom tržištu", stoji u službenom komentaru Dalekovoda.
 
Isto tako Dalekovod se poziva na posebni strateški interes.
 
"Dalekovod usprkos trenutnim poteškoćama još uvijek ima povjerenje velikih investitora s najzahtjevnijih svjetskih tržišta te se upravo vode pregovori oko sklapanja novih poslova u području energetike, koja je za svaku državu od posebnog strateškog interesa", zaključuje se u priopćenju. 
 
Na čelu Dalekovoda iskusni financijer
 
Nadzorni odbor Dalekovoda na današnjoj je sjednici primio na znanje ostavku predsjednika Uprave Matjaža Gorjupa. Novi predsjednik  Uprave je Goran Brajdić koji dolazi iz Uprave za financije, a krasi ga bogato financijsko iskustvo koje je stekao u Agrokoru, Zagrebačkoj banci, Privrednoj banci i Hrvatskom telekomu. 
 
"Imenovanja za predsjednika Uprave društva za mene s jedne strane izuzetna čast jer je Dalekovod velika kompanija sa snažnim brandom na domaćem i međunarodnom tržištu, a s druge strane i veliki izazov u smislu završetka procesa nagodbe i osnaživanja kompanije na zdravim tržišnim temeljima. Smatram da postoji veliki potencijal i perspektiva za rješavanje svih problema s kojima se tvrtka suočila unazad nekoliko godina, posebno jer postoji želja i vjera naših poslovnih partnera, ali i naših zaposlenika u pozitivan ishod. Siguran sam da ćemo procese u tijeku uspješno završiti kako bismo krenuli dalje u poslovne uspjehe", naglasio je Brajdić preko službenog priopćenja te tvrtke.
 
Novotny: Dalekovod je imao male šasne za preživaljvanje, bili su prezaduženi
 
"Dalekovod je imao male šanse za preživljvanje. Vjerovnici su jednostavno trebali otpisati previše dugovanja da bi to sve uspjelo", rekao je ekonomski analitičar Damir Novotny u izjavi za Index komentirajući slučaj Dalekovod. Kako je rekao u slučaju stečaja iz ovog Dalekovoda mogao bi se izroditi mali Dalekovod koji bi se moga pozicionirati na tržištu. 
 
"Dalekovod je jednostavno bio prezadužen", kaže Novotny za Index. O posljedicama odluke o odbacivanju predstečajnog postupka za Dalekovod Novotny kaže kako je od početka bio skeptičan što se tiče Linićeva zakona o predstečajnom postupku. 
 
"Previše je toga bilo prebačeno na administraciju. U posljednjoj fazi postupka suci nisu bili izravno uključeni. To je bila greška. Predstečajni postupci morali su ostati u krilu pravosuđa a ne na Fini", zaključio je na kraju Novotny. 

Pročitajte više