Suđenje bankama zbog kredita s valutnom klauzulom počinje 4. srpnja: "Neće biti ni brzo, ni lako"

PRVO ročište u najvećoj kolektivnoj tužbi u Hrvatskoj, koju su protiv osam hrvatskih poslovnih banaka (Zagrebačke Banke, Privredne Banke Zagreb, Erste & Steiermaerkische Banke, Raiffeisenbank Austria, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP Banke, Societe Generale - Splitske banke i Volksbanke) podigle udruge Potrošač i Franak, zakazano je za 4. srpnja.

> Konačno! 4. srpnja prvo ročište u slučaju tužbe protiv hrvatskih banaka zbog kredita s valutnom klauzulom

Iako su u Udruzi Franak optimistični po pitanju dobivanja sudskog procesa kojim se bori za zaštitu prava dužnika koji su u bankama podigli kredite s valutnom klauzulom i promjenjivom kamatnom stopom, i sami su poučeni dosadašnjim primjerima iz hrvatskog pravosuđa svjesni da to neće ići ni brzo, ni lako.

Slučaj bi se po sudu mogao povlačiti najmanje dvije do tri godine


"Naša očekivanja su pozitivna, inače ni ne bi išli u sve to. Dugo smo i mukotrpno radili na sastavljanju tužbe. Mi bi rado da se sve to brzo završi, ali poučeni iskustvima s hrvatskim pravosuđem, a to smo rekli i našim članovima, to neće biti tako brzo gotovo, osim ako kojim slučajem dođe do nagodbe, i to ne onakve nagodbe koja bi odgovarala bankama, nego nagodbe prema našim uvjetima", komentirali su početak sudskog procesa za Index iz Udruge Franak. Njihov pravni tim procjenjuje kako bi se slučaj po sudu mogao povlačiti najmanje dvije do tri godine.

Pitali smo i kakva bi im nagodba bila prihvatljiva. "U slučaju da i bude ponuđena neka nagodba, o tome bismo prvo morali pitati članstvo i konzultirati se sa stručnjacima. Bilo bi u to uključeno više ljudi, a vrlo bitna stvar je pravorijek stručnjaka uz relevantne argumente", kažu u Udruzi Franak, pojašnjavajući kako bi se u tom slučaju, čak i ako bi članstvo većinski bilo za drugu opciju, presudno bilo ipak stručno mišljenje, kako se ne bi dogodilo da sve "padne u vodu" i na kraju ne dobiju ništa. Obeštećenje uz kojeg bi im se nagodba činila prihvatljivom je minimalno 80 posto.

Valutna klauzula nije primjenjivana prema zakonu

Podsjetimo, tužbom, čijim je sastavljanjem rukovodila glavna odvjetnica Udruge Franak Nicole Kwiatkowski, pokušat će se dokazati nedopuštena i nepoštena primjena valutne klauzule u švicarskim francima, kao i nedopuštena i nepoštena primjena ugovorene odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi iz svih ugovora o kreditima s valutnom klauzulom, i to za sve ugovore sklopljene zaključno sa 31. prosincem 2010. godine.

Tužba se temelji na kršenju odredaba iz Zakona o obveznim odnosima i Zakona o zaštiti potrošača koji su vrijedili u vrijeme sklapanja pojedinih ugovora o kreditima. Za ugovore od 1. siječnja 2011. godine pa nadalje razmatra se mogućnost podizanja posebne tužbe vezane samo za varijabilnu kamatnu stopu jer se na te ugovore nije primjenjivala valutna klauzula u švicarskim francima te se na njih primjenjuje novi Zakon o potrošačkom kreditiranju.

Niz zahtjeva prema bankama


Tužbenim zahtjevom predložilo se da presuda kojom se tuženim bankama naloži sljedeće:

1. Da tužene banke obračunaju iznose kredita po tečaju CHF-a pri isplati kredita i da u skladu s time promijene ugovorne odredbe u kunske kredite ili kredite s valutnom klauzulom u EUR

2. Da tužene banke promijene ugovorne odredbe na takav način da varijabilna kamatna stopa sadrži fiksnu bankarsku maržu i varijabilni, egzaktno i transparentno, odredivi dio

3. Da tužene banke obračunaju razliku uplaćenih rata u skladu s promijenjenim odredbama o valutnoj klauzuli i kamatama te da razliku isplate oštećenim potrošačima

4. Da tužene banke plate sve troškove nastale iz izmjena ugovornih odredaba te da nema vremenskih ograničenja za mogućnost izmjene tih odredaba.

Pročitajte više