Suđenje za napad na bostonski maraton: Porota jedva slušala opis ozljeda kod 8-godišnjeg Martina

Foto: FAH

NAKON što je proteklih tjedana saslušalo 92 svjedoka tužiteljstvo je danas u Bostonu završilo dokazni postupak na suđenju Džoharu Carnajevu optuženom za napade u Bostonu i prepustilo riječ obrani.

Džoharu Carnajevu (21), mladom muslimanu čečenskog podrijetla, sudi se u Bostonu od 4. ožujka. Prijeti mu smrtna kazna za te napade, najteže nakon 11. rujna u Sjedinjenim Državama, u kojima su 3 osobe poginule a 264 su ozlijeđene kada su dvije bombe kućne izrade eksplodirale blizu cilja na glasovitom maratonu u Bostonu 15. travnja 2013.

Tužiteljstvo je danas završilo dokazni postupak svjedočenjem liječnika sudske medicine Henryja Nieldsa koji je potanko opisivao ozljede najmlađe žrtve Martina Richarda (8) kojemu je bomba što ju je postavio Džohar Carnajev rasparala utrobu, što je na trenutke bilo teško slušati. Odjeća dječaka visokog 1,34 m i teškog 31 kg pokazana je porotnicima među kojima neki nisu mogli zadržati suze.

Obrana tvrdi da je Carnajev bio pod utjecajem svojeg brata


Poroti su pokazane i fotografije, pa tako i fotografija na kojoj se vidi obitelj Richard točno ispred Carnajeva, blizu cilja maratonske utrke. Na drugoj fotografiji vidi se maleni Martin kako leži na zemlji.

S obzirom na količinu dokaza tužiteljstva, napose snimke nadzornih kamera, obrana je od početka suđenja priznala da je Carnajev umiješan u napade. No drži da je bio pod utjecajem starijeg brata Tamerlana (26) koji je umro tri dana nakon napada, tijekom sukoba i pucnjave s policijom.

Carnajev, koji je povremeno bio pognute glave i razgovarao sa svojom odvjetnicom Judy Clarke, danas je i dalje bio nepristupačan, kao i od početka suđenja.

Pročitajte više