Šuker: Trošak konverzije franaka neće platiti banke nego svi građani

Screenshot: N1

BIVŠI ministar financija Ivan Šuker, a sada HDZ-ov saborski zastupnik, komentirao je za televiziju N1 Vladinu odluku u konverziji kredita u švicarcima.

Rekao je da, ukoliko HDZ osvoji vlast na narednim parlamentarnim izborima, neće mijenjati odluku Vlade.

"Reći da trošak neće snositi građani je smiješno. Rejting agencije će sigurno reagirati što se tiče banaka, a u konačnici će to sve platiti građani. Sve je to PR-ovski složeno - bum, bum, bum. Sve ostalo su priče za malu djecu", rekao je Šuker.

Komentirao je i jučerašnje izjave ministra Borisa Lalovca.

"Još se ne zna kolika će biti kamatna stopa. Treba napraviti izračune, nedostaju izračuni. Kad se krediti pretvore u eure, kamatna stopa će otići gore i to ljudima treba jasno reći. Država se kod tih istih poslovnih banaka nedavno zadužila po većim stopama nego što je to uobičajeno u svijetu", rekao je te dodao da se sve to moglo napraviti na bolji način.

"Govorim kao ekonomist - u ekonomskoj krizi su stradali mnogi poduzetnici i treba gledati i na socijalni efekt. To je nešto što će biti najspornije", smatra Šuker.

HDZ je jučer rekao kako je ovakvo rješenje za kredite njihova ideja

"Ja sam prije devet mjeseci o tome najviše govorio i rekao sam da je najbolje rješenje da svi krediti budu na istoj bazi".

Dodaje da su 2011. godine poduzete određene mjere te da je Vlada ovo napravila tek na kraju svog mandata. "Nije dobro na takav način razgovarati o ovakvim stvarima. Vrijeme je da se nešto presječe. Netko je htio politički poentirati", rekao je i dodao da je "švicarac" svojevrsna bankarska prijevara.


Banke će u sljedeće dvije godine prikazati poslovanje bez dobiti, tvrdi Šuker, a pitanje stoga kako će reagirati rejting agencije. Mogućnost tužbe od strane banaka nije isključio.

"To ćemo opet plaćati mi, hrvatski građani - i mi i ja. Priče da će netko drugi to platiti su priče za malu djecu", uvjeren je Šuker.

"Ovo nisu kosturi, ovo su bombe koje se ostavljaju budućoj Vladi"

Nezaposlenost je na povijesno visokim razinama, ako dodate broj mladih koji su napustili Hrvatsku. Da je porastao broj zaposlenih, onda bi se moglo govoriti o povijesno niskoj nezaposlenosti. BDP i rast industrijske proizvodnje je isključivo rezultat okruženja. Turistička sezona nije posljedica sustavne politike Vlade, već zbog kvalitetne prometne infrastrukture i događaja u drugim zemljama koje su zanimljive turistima. Ova Vlada je naslijedila državu s nulom, u prvoj godini njihovog mandata se dogodio pad. Oni su zemlju bacili u krizu. Oni plasiraju jednu glavnu temu, a uz nju proguraju još nekoliko. Oni će se sada pokrpati, ali pitanje je što će se dogoditi 2016. godine. Ovo nisu kosturi, ovo su bombe koje se ostavljaju budućoj Vladi", kazao je Šuker.

Pročitajte više