Sukob interesa: Ravnatelja Doma zdravlja u Splitu odabrao privatnik sa ugovornim odnosom?!

Screenshot: Google street view

U SPLITU je danas na novi četverogodišnji mandat na čelu Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije izabran Kerumov dr. Dragomir Petric, no možda je zanimljivije da Upravnim vijećem koje bira ravnatelja predsjeda HDZ-ov dr. Ante Prolić koji ima poslovni odnos sa ustanovom čijeg je ravnatelja danas odabrao. Dr. Prolić, naime, ima ugovorni odnos sa Domom zdravlja, tj. ordinaciju obiteljske medicine u koncesiji.

Kakav sukob interesa?!

Ovakvu situaciju zaista nismo dosad susreli pa smo pitali u Županiji smatraju li da je sve u redu sa statusom dr. Prolića. Po njima je i nema ni govora o možebitnom sukobu interesa. Tako tvrdi Helena Bandalović, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo.

Dr. Prolić, koncesionar i predsjednik Upravnog vijeća, također smatra da je sve u skladu sa zakonom.

"Osnivač, tj. Županija, sigurno je vodio računa o zakonskoj proceduri. Ja zaista oko toga nemam što sumnjati", kazao nam je Prolić.

Telefonska sjednica županijskog HDZ-a uoči odabira HGS-ovog ravnatelja

Inače, odluci o reizboru dr. Petrica, koji je imao samo jednog protukandidata, prethodila je, kako doznajemo, telefonska sjednica Županijskog odbora HDZ-a. Predsjednik Ante Sanader nije, nažalost, bio dostupan, no ŽO HDZ-a već se oko ovog pitanja sastao prije koji dan pa je ispao problem oko podijeljenosti za Petrica i protukandidata dr. Tonča Stipića. Zanimljivo je svakako i to da nijedan od kandidata nije u HDZ-u.

Dr. Prolića pitali smo je li dobio naputak Županijskog odbora svoje stranke o izboru ravnatelja Doma zdravlja.

"Moramo konzultirati vlasnika i osnivača", kratko nam je kazao Prolić. Nije se htio upuštati u podrobnije elaboriranje te nas je uputio na Sanadera.

Ovo je, inače, standardna procedura kod izbora ravnatelja županijskih institucija. Isto je bilo i prije koji tjedan kada je Mate Periš, HDZ-ov predsjednik Upravnog vijeća Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, dobio naputak od Županijskog odbora da se da još jedan mandat HGS-ovoj dr. Jasni Ninčević.

 

Pročitajte više