Sukob interesa u Splitu: HDZ-ov vijećnik digao ruku za proračun, Kerum ga nagradio poslovnim prostorom?!

VELIKA se prašina digla u splitskom HDZ-u nakon što je Slobodna Dalmacija otkrila kako je HDZ-ov gradski vijećnik Mirko Ramljak nedavno nagrađen reprezentativnim gradskim prostorom u gradskoj luci. Nedaleko od Lučke kapetanije Ramljakova firma Stilid dobila je prostor za mjenjačnicu. Lijep posao, atraktivna lokacija, taman na putu brojnih turista kada siđu s kruzera. 

Kerum ga nagradio?

Ramljak tvrdi kako je sve po zakonu, jer je branitelj, dragovoljac i invalid Domovinskog rata. Mnogi u HDZ-u, a i šire, uvjereni su, pak, da nije bilo vrijeme za takav poslovni aranžman, svakako, ne dok Ramljak sjedi u vijeću. Kako sada ikoga uvjeriti da se ne radi o nagradi za ruku u korist Keruma kada je bila najpotrebnija?

Ramljaka su već i prije optuživali da ispod stola trguje s Kerumom i Nevenkom, no on nam je to oštro demantirao. Među posljednjim krucijalnim dizanjima ruke, bila je i ona za tekući proračun. Ramljak je ruku gore opravdao željom da gradilište Zapadne obale ne ostane nedovršeno. Na koncu se obala gotovo pa dovršila, a Ramljak "uletio" u unosan biznis. Postoji li tu uzročno-posljedična veza. Mnogi su skloni pomisliti da nije riječ o pukoj koincidenciji. 

Ramljak: "Za sve za što sam dignuo ruku, imao sam odobrenje stranke"

"Bio sam zainteresiran za kiosk na Obali Lazareta. Provjerio sam u Gradu ima li kakav natječaj. Rekli su mi da nema. Sukladno zakonu i mom statusu HRVI podnio sam zahtjev i dobio prostor. Ne stoje priče da meni netko vraća uslugu, jer za sve za što sam digao ruku, imao sam odobrenje stranke. Tako je bilo i za proračun", kazao nam je Ramljak. 

Zanimalo nas je otkada je partner u tvrtki koju vode Mijo i Stipe Kolovrat. "Od svibnja", kratko nam je kazao Ramljak. Nije htio komentirati špekulacije o partnertstvu koje je zapravo trebalo poslužiti za dobivanje prostora bez javnog natječaja. "Nema tu ništa sporno. Sve je po zakonu, za prostor plaćam najamninu od 1.080 kuna mjesečno", ustvrdio je.

U HDZ-u nema komentara na Ramljakov poslovni aranžman

Što će sada biti s Ramljakom i njegovom karijerom u HDZ-u? Po svemu sudeći, ništa se ozbiljno neće dogoditi. Čuli smo se jutros s Petrom Škorićem, šefom splitskog HDZ-a. "O tome sam čuo tek jučer, ispitat ću stvari pa onda dati komentar", bio je vrlo neodređen Škorić.

Pretpostavlja se da Ramljak ima jako zaleđe u vidu šefa Županijske organizacije HDZ-a u Splitu Ante Sanadera, starog Kerumovog koalicijskog partnera. Savez s Kerumom župan Sanader je ljubomorno čuvao svo ovo vrijeme, jer bez HGS-ovaca nema vlasti. Situacija je bila shizofrena jer je na gradskoj razini pod vodstvom dr. Duje Marasovića HDZ "glumio" oporbu. Pod navodnike svakako, jer koliko god su se trudili i dr. Duje i Sanja Bilač, šefica kluba u Gradskom vijeću, Splićane HDZ nije uvjerio u svoje oporbenjaštvo. S Ramljakovim aranžmanom i atraktivnim prostorom za unosan posao HDZ-ovog vijećnika u Splitu, vjerojatno će to biti teže no ikada.

Pročitajte više