Šutnja zbog Perkovića: Ni SDP, ni HDZ, ni Josipović ne usude se komentirati izručenje!

Foto: Hina

JOSIP PERKOVIĆ bit će izručen Njemačkoj. Odlučilo je to izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu na čelu s Ivanom Turudićem nakon sat vremena vijećanja.

Kratku izjavu novinarima dala je sutkinja Ivana Čalić, zamjenica glasnogovornika Županijskog suda u Zagrebu. Poručila je da je sud odlučio udovoljiti zahtjevu za izručenjem, te da nije prihvatio argumente obrane.

Perković na ovakvu odluku nije imao nikakvih komentara. Žalbu Vrhovnom sudu mora podnijeti u roku od tri dana nakon zaprimanja pismene odluke.

Perković ne želi u Njemačku zbog tajni koje čuva

Nobilo je pred sudskim vijećem tumačio da Perković ne smije biti izručen zbog zastare, a upozorio je i kako je moguće da Perković u Njemačkoj neće imati pravedno suđenje.

Na pitanje suda ima li nešto za dodati, Perković je odgovorio potvrdno, javlja HRT. Perković smatra kako ne smije biti izručen Njemačkoj zato što vjeruje da će ga njemački organi pritisnuti i od njega probati izvući činjenice o Domovinskom ratu, kao i događajima prije i nakon rata.

Perković je time dao natuknuti kako čuva špijunske tajne o Domovinskom ratu, posebno o nabavci oružja za potrebe Hrvatske vojske devedesetih godina prošlog stoljeća. No, sud nije prihvatio argumente koje su iznijeli Perković i njegov odvjetnik.

Nema zastare

Perković je na sud došao nešto prije 13 sati u pratnji svojeg odvjetnika Ante Nobila koji tada nije želio davati izjave osim da "očekuje zakonitu odluku suda".

Sud je Perkovića saslušao, nakon čega je određena stanka radi vijećanja. U 14:28 sati sudac Turudić pozvao je Perkovića kako bi mu priopćio da nema prepreka za izručenje Njemačkoj.

Županijski sud u Zagrebu smatra da zastara nije nastupila.

Žalbe i do Ustavnog suda
 
Anto Nobilo najavio je žalbu Vrhovnom sudu, a ako bude potrebno žalit će se i Ustavnom sudu. Također, Nobilo će od Vrhovnog suda tražiti da, čak i ako žalba bude odbijena, odgodi Perkovićevo izručenje do odluke Ustavnog suda. Koliko bi to moglo trajati nije moguće pretpostaviti, s obzirom da Ustavni sud nije vezan rokovima.

Nobilo je nadu polagao u zastaru po domaćem pravu, unatoč tomu što u konkretnom predmetu zastara u Njemačkoj nije nastupila.

Podsjećamo, Njemačka traži Perkovića zbog optužbe da je sudjelovao u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Uz Perkovića Nijemci traže i izručenje Zdravka Mustača, o čemu će sutra odlučivati sud u Velikoj Gorici.

Nobilo: Zastara bi morala biti zapreka za izručenje

"Naravno da nismo zadovoljni ovakvom odlukom i da ćemo uložiti žalbu. Smatramo da je zakon na našoj strani, da je nastupila zastara, da je ona apsolutna zapreka za izručenje, i pričekat ćemo sutra odluku u pisanom obliku i odmah uložiti žalbu", izjavio je Nobilo novinarima izlazeći iz zgrade suda na zagrebačkom Zrinjevcu.


Najavio je da će, ako Vrhovni sud potvrdi Perkovićevo izručenje, sigurno ići na Ustavni sud. "Napravili smo detaljno istraživanje sudske prakse u Europi i ona je nesporna. Apsolutno i svugdje je zastara po domaćem pravu zapreka za izručenje", ustvrdio je Nobilo.

Pošto imamo presudu Europskog suda u Luxembourgu, presude Njemačke, Francuske, Austrije i Slovenije, mislim da ćemo moći napraviti kvalitetnu žalbu o kojoj će odlučivati Vrhovni sud. U slučaju nezadovoljstva to će biti podloga za Ustavni sud, ustvrdio je Nobilo.

Upitan koji su bili argumenti Županijskog suda da odobri Perkovićevo izručenje, Nobilo je kazao da su zauzeli stajalište kako nije nastupila zastara, ali i da su se vodili praksom Vrhovnog suda koji je nedavno odobrio izručenje po slovenskom uhidbenom nalogu, iako je i taj slučaj zastario prema hrvatskom zakonodavstvu.

"Prvi argument je bio da je Vrhovni sud donio drugačiju presudu i kako nije uobičajeno da niži sud donosi kontra odluku, a drugi je da nije nastupila zastara", rekao je Nobilo.

Ipak, nije precizno odgovorio može li naknadna žalba Ustavnom sudu odgoditi Perkovićevo izručenje u slučaju da ga potvrdi i Vrhovni sud.

"Mi ćemo tražiti privremenu mjeru od Ustavnog suda, postoji i ta mogućnost, a ako Ustavni sud to prihvati onda se može suspendirati izvršenje dok se ne donese odluka", rekao je Nobilo.

Pojasnio je kako Ustavni sud nema rok za donošenje odluke, ali "sve mora biti brzo i u okviru 60 dana od uhićenja".

EK  bez komentara

Europska komisija ne želi komentirati nepravomoćnu odluku Županijskog suda u Zagrebu o izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj, ističući da ne želi komentirati pojedinačne slučajeve te da se njezina uloga svodi na to da osigura usklađenost zakona u državama članicama s europskim zakonodavstvom i da prati provedbu tih zakona.

"Ne komentiramo pojedinačne slučajeve", odgovor je Europske komisije na upit da komentiraju nepravomoćnu odluku Županijskog suda u Zagrebu, koji je zaključio da bivši čelnik jugoslavenske, a kasnije i hrvatske tajne službe, treba biti izručen Njemačkoj koja ga tereti da je sudjelovao u ubojstvu hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Münchenu.

Europska komisija je prošle godine tražila od Hrvatske da promijeni zakon o primjeni Europskog uhidbenog naloga, koji je zabranjivao izručenje osoba osumnjičenih za zločine počinjene prije kolovoza 2002., jer to nije u skladu s europskim zakonodavstvom. Taj zakon je promijenjen, a novi zakon je stupio na snagu 1. siječnja i već u prvim satima toga dana došlo je do niza uhićenja na temelju Europskog uhidbenog naloga.


U Komisiji kažu da ona ne može komentirati pravosudna pitanja, nego da je njezina uloga da osigura usklađenost nacionalnih zakona s europskim i prati njihovu provedbu.

Lesar: Odluku svi moraju poštivati

Odluka o izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj tek je prvostupanjska, ali kada bude pravomoćna, kakva god da bude, svi je trebaju poštivati, rekao je Hini predsjednik Hrvatskih Laburista Dragutin Lesar.

Smisao europskog uhidbenog naloga, po Lesarovim riječima, jest da o njegovom izvršenju odlučuje pravosuđe, a ne izvršna i zakonodavna vlast.

Tomašić: Ista pravila za sve

Predsjednica HSP-a Ruža Tomašić rekla je kako se nada da će u Hrvatskoj vrijediti ista pravila za sve s obzirom da se, kada je general Ante Gotovina bio u bijegu, govorilo kako se mora predati da Hrvatska ne bude talac jednog čovjeka.

"Sada, međutim, vladajući i njima bliski mediji guraju posve drugu priču, te pokušavaju javnosti tumačiti kako bi izručenje bilo opasno za opstojnost hrvatske države jer je Perković nabavljao oružje za vrijeme embarga. No, ako Nijemci žele pokrenuti pitanje kršenja embarga trebali bi pokrenuti sasvim novi postupak", istaknula je Tomašić.


Šišljagić: Zašto su srljali u ustavne promjene?

Vladimir Šišljagić iz HDSSB-a kaže kako će biti zanimljivo čuti reakcije premijera Zorana Milanovića i vladajućih stranaka na odluku Županijskog suda, s obzirom da su, kako tvrdi, "indirektno obrazlagali da su ustavne promjene pokrenuli kako bi omogućili pokretanje postupka protiv Perkovića u Hrvatskoj".

"Nakon odluke Županijskog suda, postavlja se pitanje zašto su srljali u ustavne promjene", rekao je Šišljagić.

HDZ i vladajući bez komentara

HDZ nije želio komentirati odluku o izručenju Josipa Perkovića poručivši da ne komentiraju postupke koji su u tijeku, a isto su poručili i iz SDP-a.

Iz HNS-a, koji je također odbio komentirati odluku o Perkoviću, poručili su da političke stranke ne bi trebale komentirati sudske odluke jer su one, kaže HNS, pitanje pravosuđa.

Ministarstvo pravosuđa, kao ni Ured Predsjednika Republike nemaju komentara na prvostupanjsku presudu u slučaju Perković.

Pročitajte više