Sutra nepravomoćna presuda Kruljcu i petorici za aferu Sibinj

Foto: Arhiva

NA OSJEČKOM Županijskom sudu sutra će biti izrečena nepravomoćna presuda bivšem zapovjedniku Hrvatske kopnene vojske, umirovljenom generalu Mladenu Kruljcu i još petorici okrivljenika, optuženima da su primanjem mita te malverzacijama zemljištem oštetili općinu Sibinj za 58,2 milijuna kuna, a državni proračun za 3 milijuna kuna.

Izricanjem nepravomoćne presude okončat će se prvostupanjski sudski postupak, započet u studenom prošle godine, u kojem Uskok za zlouporabe položaja i ovlasti, primanje mita te poticanje na ta kaznena djela tereti bivšeg općinskog načelnika Ivicu Batinića, bivšeg člana općinskog Poglavarstva Ivana Miškovića, umirovljenog generala Mladena Kruljca, poduzetnika Ivana Rimca, bivšeg čelnika brodsko-posavskog HDZ-a Zdravka Sočkovića te autoprijevoznika Željka Garića.

Optuženi su da su od rujna 2007. do sredine 2008. u Sibinju, Slavonskom Brodu i Karlovcu, protivno odlukama Vlade kojima je općini Sibinj darovano zemljište u svrhu izgradnje zone malog gospodarstva, omogućili unaprijed dogovorenim tvrtkama i fizičkim osobama stjecanje prava vlasništva nad velikim parcelama visoko vrijednog građevinskog zemljišta ispod stvarne vrijednosti.

To im je, navode u Uskoku, omogućeno bez preuzimanja bilo kakvih obaveza vezano za početak radova i obavljanje gospodarskih djelatnosti u zoni, a optuženi su im na taj način pribavili znatnu imovinsku korist.

Tereti ih se da su, u nakani da prije prodaje zemljišta dodatno povećaju njegovu vrijednost, s generalom Kruljcem dogovorili izvođenje radova, nakon čega je Hrvatska vojska, protivno zapovjedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga kojom se zabranjuje uporaba inženjerije na radovima koji nisu za potrebe vojske, i obavila radove. Time je državni proračun navodno oštećen za nešto više od 3 milijuna kuna.

Prema optužnici, zemljište je potom prodano na unaprijed dogovorenim natječajima, čime je Općina Sibinj oštećena za 58,2 milijuna kuna.

Uskok je predložio da se svi okrivljenici proglase krivima, smatrajući kako je dokazano da se radilo o modelu jjeftinogprvokupa državnoga zemljišta u dogovoru s lokalnim čelnicima, te podizanju njegove vrijednosti izgradnjom infrastrukture, s ciljem da se pojedinim tvrtkama pribavi visoko vrijedno građevinsko zemljište uz auto cestu.

Svi okrivljenici na suđenju su se izjasnili da se ne smatraju krivima, dok je obrana predložila oslobađanje od optužbi, smatrajući da im kaznena djela iz optužnice nisu dokazana.

Tijekom dokaznog postupka, među brojnim svjedocima, ispitani su i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH umirovljeni general Josip Lucić i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Pročitajte više